Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy drożdżowe z jabłkiem i bananem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn

drożdże świeże 20 g
mleko ciepłe 1/2 szklanki
cukier 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
mąka pszenna 3-4 łyżki

Ciasto

mąka pszenna 500 g
cukier 1/2 szklanki
jajko 2 sztuki
mleko ciepłe 1 szklanka

Dodatkowo

jabłka 3 sztuki
banan 2 sztuki
olej do smażenia
masło klarowane
cukier puder

Porada

Mogą być słodkim obiadem , podwieczorkiem lub kolacją.

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy drożdżowe z jabłkiem i bananem

Zaczyn: Drożdże wruszyć do miski, dodać sól, cukier oraz mąkę.
Wlać mleko, wymieszać do połączenia się składników.
Odstawić na 15 min w ciepłe miejsce.

Ciasto: Do dużej miski wsypać mąkę oraz cukier, wymieszać.
Wbić jajka, wlać mleko oraz wyrośnięty zaczyn.
Mikserem lub łyżką połączyć składniki do powstania gęstego ciasta.
Odstawić na 1 godz w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Dodatki: Owoce umyć, obrać.
Z jabłek usunąć gniazda nasienne, wraz z bananami pokroić w kostkę.
Owoce dodać do ciasta, delikatnie przemieszać.

Na patelni rozgrzać olej z dodatkiem masła, dużą łyżką nabierać porcję ciasta, smażyć rumiane racuchy z obu stron.

Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 10.11.2017 14:19
Dziękuję :)
katarzynka455 09.11.2017 20:05
pyszne racuszki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak