Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki rybne zapiekane w sosie śmietanowo-koperkowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pulpety

filet z dorsza 500 gram
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
szczypiorek usiekany 2 łyżki
skórka z cytryny 1/4 szt
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat 1 szczypta

Sos śmietanowo-koperkowy

śmietana 30% 330 ml
ząbek czosnku 2 szt
koperek 1 pęczek
parmezan starty 3 łyżki
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki rybne zapiekane w sosie śmietanowo-koperkowym


Rybę bardzo drobno siekamy lub mielimy przez maszynkę. Do ryby dodajemy posiekany szczypiorek, skórkę z cytryny, bułkę tartą i wbijamy jajko – wszystko starannie wyrabiamy ręką. Wyrobioną masę doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem, wyrabiamy raz jeszcze. Wilgotną dłonią nabieramy porcję farszu i formujemy okrągłe pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i odsmażamy na niej na złoty kolor pulpeciki tj. po 2-4 minuty z każdej strony. Przesmażone pulpeciki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniki papierowym.
W miseczce łączmy ze sobą śmietanę kremówkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek – doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Odsączone pulpeciki układamy w skropionym oliwą naczyniu żaroodpornym, wszystko zalewamy masą śmietanową a wierzch posypujemy startym parmezanem. Tak przygotowane pulpeciki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-30 minut.
Upieczone pulpeciki serwujemy gorące z ziemniakami z wody, smacznego ; )

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 22.02.2016 10:42
pyszna zapiekanka rybna
Edith85 22.02.2016 10:29
to danie to coś dla mnie :-)
Pani Domu 22.02.2016 08:23
wspaniały obiad
Habibi 22.02.2016 07:32
Uwielbiam pulpeciki rybne :)
KORAL 22.02.2016 00:04
Smaczne.....
wwwiolka 21.02.2016 21:18
Bardzo fajny przepis.
Renataj 21.02.2016 20:56
Super pomysł na smaczną potrawę z ryby:)
agaK. 21.02.2016 20:00
Ale pychota mój ulubiony sos koperkowy:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak