" Puchar cappuccino "

" Puchar cappuccino "

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżeczki
  • mocna kawa

    125 ml
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • żółtko jajek

    2 szt
  • cukier

    40 g
  • śnieżka

    1 opakowanie
  • kremówka

    125 ml
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania " Puchar cappuccino "

Żelatynę namaczamy w ok.2 łyżkach wody.(odstawiamy na około 5 minut).

Do miseczki przekładamy żółtka, wsypujemy cukier i dodajemy 3 łyżki kawy z 125ml.

Ubijamy mikserem, aż masa będzie kremowa i puszysta.

Resztę kawy przelewamy do rondelka.

Dodajemy cukier waniliowy i zagotowujemy.

Do puszystej masy powoli wlewamy gorącą kawę i ciągle ubijamy.

Dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści.

Masę odstawiamy do przestygnięcia i na chwilę wstawiamy do lodówki ( od czasu do czasy trzeba ją zamieszac ).

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z tężejącym kremem.

Przekładamy do pucharków i wstawić do lodówki na ok.2 godziny.

Dekorujemy wg. własnego pomysłu!

Ja ubiłam śnieżkę ze śmietaną 30% , a z polewy czekoladowej wykonałam ozdoby.


Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Kolorowa 23.01.2014 22:01
interesujące ;)
Malinka 04.01.2013 16:35
Na chwilę trzeba zapomnieć o pustych kaloriach:) Super!
Kate131 11.09.2012 08:45
proszę raz!
tomek18 07.09.2012 13:17
pyszności
BeataJ 16.08.2012 21:57
rewelacja!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat