Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Żelatyna wieprzowa Prymat
2 łyżeczki -
mocna kawa
125 ml -
cukier waniliowy
2 łyżeczki -
żółtko jajek
2 szt -
cukier
40 g -
śnieżka
1 opakowanie -
kremówka
125 ml
Przepis i sposób przygotowania " Puchar cappuccino "
Do miseczki przekładamy żółtka, wsypujemy cukier i dodajemy 3 łyżki kawy z 125ml.
Ubijamy mikserem, aż masa będzie kremowa i puszysta.
Resztę kawy przelewamy do rondelka.
Dodajemy cukier waniliowy i zagotowujemy.
Do puszystej masy powoli wlewamy gorącą kawę i ciągle ubijamy.
Dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści.
Masę odstawiamy do przestygnięcia i na chwilę wstawiamy do lodówki ( od czasu do czasy trzeba ją zamieszac ).
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z tężejącym kremem.
Przekładamy do pucharków i wstawić do lodówki na ok.2 godziny.
Dekorujemy wg. własnego pomysłu!
Ja ubiłam śnieżkę ze śmietaną 30% , a z polewy czekoladowej wykonałam ozdoby.
Smacznego!
Komentarze (5)