Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

" Puchar cappuccino "

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
mocna kawa 125 ml
cukier waniliowy 2 łyżeczki
żółtko jajek 2 szt
cukier 40 g
śnieżka 1 opakowanie
kremówka 125 ml

Przepis i sposób przygotowania na: " Puchar cappuccino "

Żelatynę namaczamy w ok.2 łyżkach wody.(odstawiamy na około 5 minut).

Do miseczki przekładamy żółtka, wsypujemy cukier i dodajemy 3 łyżki kawy z 125ml.

Ubijamy mikserem, aż masa będzie kremowa i puszysta.

Resztę kawy przelewamy do rondelka.

Dodajemy cukier waniliowy i zagotowujemy.

Do puszystej masy powoli wlewamy gorącą kawę i ciągle ubijamy.

Dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści.

Masę odstawiamy do przestygnięcia i na chwilę wstawiamy do lodówki ( od czasu do czasy trzeba ją zamieszac ).

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z tężejącym kremem.

Przekładamy do pucharków i wstawić do lodówki na ok.2 godziny.

Dekorujemy wg. własnego pomysłu!

Ja ubiłam śnieżkę ze śmietaną 30% , a z polewy czekoladowej wykonałam ozdoby.


Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 23.01.2014 22:01
interesujące ;)
Malinka 04.01.2013 16:35
Na chwilę trzeba zapomnieć o pustych kaloriach:) Super!
Kate131 11.09.2012 08:45
proszę raz!
tomek18 07.09.2012 13:17
pyszności
BeataJ 16.08.2012 21:57
rewelacja!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak