Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przecier pomidorowy

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na przecier pomidorowy na zimę. Do przygotowania tego przecieru wystarczą dojrzałe pomidory i sól. Zobacz, jak zrobić go krok po kroku.

Składniki:

pomidory 10 kilogramów
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Przecier pomidorowy

Domowy przecier z samych soczystych pomidorów, jako dodatek tylko sól. Jest po prostu pyszny, po otwarciu słoika pachnie i smakuje letnimi pomidorami. Idealnie sprawdzi się do zupy pomidorowej, sosów, pizzy i wielu innych dań.

Kroki postępowania

1

Pomidory myjemy.
W dużym garnku zagotowujemy wodę, parzymy pomidory.

Krok 1 - Przecier pomidorowy foto
2
Zdejmujemy z nich skórkę.
Krok 2 - Przecier pomidorowy foto
3

Z każdego pomidora usuwamy twardy środek, kroimy w ćwiartki.

Krok 3 - Przecier pomidorowy foto
4

Pomidory umieszczamy w dużym garnku, gotujemy do momentu aż warzywa się rozgotują.

Krok 4 - Przecier pomidorowy foto
5
Przecedzamy przez sito pozbywając się pestek oraz ewentualnych resztek skórek.
Krok 5 - Przecier pomidorowy foto
6

Przecier przekładamy ponownie do garnka, gotujemy 10 min, wsypujemy sól, mieszamy.

Krok 6 - Przecier pomidorowy foto
7

Gorący przelewamy do czystych słoików, zakręcamy szczelnie, odstawiamy do góry dnem do wystudzenia. Nie trzeba pasteryzować pod warunkiem, że wieczka się zassają.
Słoiki możemy pasteryzować około 10 min, ja dla bezpieczeństwa pasteryzowałam.

Krok 7 - Przecier pomidorowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

benka 04.09.2016 19:03
Domowy najsmaczniejszy, też robię,ale twój bardziej pracochłonny.
jagoda5913 04.09.2016 13:22
zawsze mam swój przecier
SzczyptaChili 04.09.2016 11:59
Domowy nie zastąpiony :) Ja tez już robiłam kolejną porcję by na całą zimę był zapas :)
ben-ka 04.09.2016 11:37
Też muszę zrobić....
2milutka 04.09.2016 11:06
tez robię, super!
Mniam 04.09.2016 10:58
Robię co roku i to w dużych ilościach :)
AZgotuj 04.09.2016 10:27
własny najlepszy!
Motorek 04.09.2016 09:07
najlepszy domowy
Babeczka35 04.09.2016 07:09
Domowy przecier jest najlepszy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak