Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantne babeczki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
woda 4 łyżki
margaryna 1/2 kostki
sól 1/2 łyżeczki
cebula 2 sztuki
oregano 1,5 łyżki
szynka wieprzowa 30 dag
jajko 3 sztuki
sos sojowy do smaku
śmietana 250 ml
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
papryka czerwona 1 sztuka
żółty ser starty 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantne babeczki

Kroki postępowania

1
Z mąki, margaryny, wody i soli zagnieść ciasto. Odstawić na pół godziny do lodówki.
Ciasto podzielić na osiem części i rozwałkować na placki.
Ciasto przełożyć do foremek, wyrównać brzegi. Piec w temp. 190 stopni przez 8 minut i wyjąć.
Krok 1 -  Pikantne babeczki foto
2
Cebule posiekać i podsmażyć z oregano.
Krok 2 -  Pikantne babeczki foto
3
Szynkę pokroić w kosteczkę, dodać do cebuli i smażyć, aż się zrumieni.
Krok 3 -  Pikantne babeczki foto
4
Jaja ubić wraz z sosem sojowym, solą, śmietaną i gałką muszkatołową.
Krok 4 -  Pikantne babeczki foto
5
Paprykę pokroić w kosteczkę, dodać do szynki z cebulką, wlać masę jajeczną i wymieszać, zdjąć z ognia.
Krok 5 -  Pikantne babeczki foto
6
Nadzieniem napełnić babeczki. Posypać serkiem żółtym. Piec około 25 minut w temp. 180-190 stopni.
Krok 6 -  Pikantne babeczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

everay 14.04.2014 11:12
napewno smaczne
Krystyna32 14.04.2014 10:17
apetyczne !!!
Joannasz3190 14.04.2014 10:03
Super pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak