Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczarki bolognese

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 10 dużych sztuk
szynka wieprzowa 400 g zmielonej
boczek wędzony 300 g
marchewka 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
por (biała część) 1 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 4 ząbki
wino czerwone 200 ml
passata pomidorowa 400 ml
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżki
sól i pieprz
ser żółty starty 150 g

Porada

Polecam jako przystawkę lub dodatek do dania głównego - sałaty z warzywami i / lub pieczonych ziemniaków

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczarki bolognese

Warzywa obrać , umyć , osuszyć.

Boczek pokroić w małą kostkę , przesmażyć a gdy wytopi tłuszcz dodać mięso mielone , pokrojoną drobno cebulę , czosnek oraz korzonki pieczarek.
Dołożyć pora oraz startą na drobnych oczkach marchewkę i pietruszkę , smażyć kolejne 5 min co chwila mieszając.
Całość podlać winem , dusić do wyparowania płynu.
Dodać passatę pomidorową , doprawić ziołami prowansalskimi , solą i pieprzem , wsypać większość sera żółtego.
Dokładnie wymieszać , podgrzewać do zgęstnięcia sosu.

Obrane kapelusze pieczarek napełniać obficie farszem , ułożyć na blaszce , posypać pozostałym serem żółtym.

Piec ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 180st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 29.07.2017 15:38
Fajne pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak