Penne kremowe z cukinią i groszkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron penne

    160 g
  • cukinia

    250 g
  • groszek mrożony

    2 łyżki
  • cebula

    1/2 szt
  • śmietana

    125 ml
  • sól i pieprz

    do smaku
  • zielona pietruszka

    do dekoracji
  • parmezan starty

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 -  Penne kremowe z cukinią i groszkiem foto
Cukinię dokładnie umyć i pokroić w półplasterki, cebulę posiekać .
Cebulę podsmażyć na oliwie, dodać cukinię, wymieszać.
Krok 2 -  Penne kremowe z cukinią i groszkiem foto
Dodać zielony groszek. Posolić do smaku. Mieszając smażyć warzywa przez kilka minut. Dodać ok. 1/2 szklanki gorącej . Warzywa dusić do miękkości i odparowania płynu.W międzyczasie ugotować makaron/ al dente/.
Krok 3 -  Penne kremowe z cukinią i groszkiem foto
Do podduszonych na patelni warzyw dodać śmietanę, wymieszać , doprawić do smaku i mocno podgrzać / nie gotować/.
Krok 4 -  Penne kremowe z cukinią i groszkiem foto
Ugotowany ,przecedzony makaron przełożyć na patelnię , dokładnie wymieszać z sosem śmietanowo-warzywnym. Posypać zieloną pietruszką . Gorący makaron nakładać na talarze posypując startym parmezanem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cris04 14.10.2016 17:09
Ciekawe może nie, ale pyszne!
Patrycja33 02.10.2016 16:09
Ciekawe polaczenie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat