Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

,, Paluchy,, z farszem grzybowym na parze

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
mąka ziemniaczana 4 łyżki
jajko 1 sztuka
sól do smaku 1 szczypta
pieprz mielony do smaku 1 szczypta
cebula 1 sztuka
olej 3 łyżki
natka pietruszki 3 łyżki
ziemniaki
grzyby suszone 8 kapeluszy dużych

Przepis i sposób przygotowania na: ,, Paluchy,, z farszem grzybowym na parze

Kroki postępowania

1
Namoczyć grzyby i zostawić na godzinę w wodzie. Potem
Krok 1 - ,, Paluchy,, z farszem grzybowym na parze foto
2
Potem w tej wodzie ugotować . Odcedzić ( wywar można zostawić i zamrozić do zupy lub sosu **).
Krok 2 - ,, Paluchy,, z farszem grzybowym na parze foto
3
Grzyby zmielić .
Krok 3 - ,, Paluchy,, z farszem grzybowym na parze foto
4
Wyrobić ciasto kopytkowe z ziemniaków ( przeciśniętych przez praskę ), jajka , szczypty soli i takiej ilości mąki by ciasto było zwarte ale nie twarde ( masę ziemniaczaną ułożyć w misce - wygładzić powierzchnię - podzielić na 4 części . Wybrać 1 część , a w jej miejsce wsypać mąkę - dodać wybrane ziemniaki , 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej , szczyptę soli i jajko---wyrobić) .
Krok 4 - ,, Paluchy,, z farszem grzybowym na parze foto
5
Cebulę drobno pokrojoną usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju
Krok 5 - ,, Paluchy,, z farszem grzybowym na parze foto
6
dodać do zmielonych grzybów razem z olejem . Doprawić solą , pieprzem . Farszu ma być ok. 8 pełnych łyżeczek.
Krok 6 - ,, Paluchy,, z farszem grzybowym na parze foto
7
Ciasto ziemniaczane podzielić na 6-10 części ( zależy jak duże ,,paluchy" chcemy zrobić ).W środek każdego ,, palucha" nałożyć farsz.
Krok 7 - ,, Paluchy,, z farszem grzybowym na parze foto
8
Uformować owalną kluskę ( coś na kształt cepelinów - pocisków ).
Krok 8 - ,, Paluchy,, z farszem grzybowym na parze foto
9
Odwinąć każdą w folię spożywczą .
Krok 9 - ,, Paluchy,, z farszem grzybowym na parze foto
10
Ułożyć w garnku do gotowania na parze i gotować na małym gazie 20 minut od chwili kiedy woda zacznie wrzeć w dolnym garnku ( ja stawiam górny garnek dopiero jak woda w dolnym zacznie wrzeć ).
Krok 10 - ,, Paluchy,, z farszem grzybowym na parze foto
11
Wyjąć . Rozwinąć.


* zależy ile można użyć - jak mamy mało to dołożymy więcej smażonej cebulki
Krok 11 - ,, Paluchy,, z farszem grzybowym na parze foto
12
** ja gotuje grzyby w bardzo małej ilości wody tak , że w trakcie się odgotowuje pozostawiając bardzo esencjonalny wywar w małej ilości - dziele go potem na malutkie porcje i mrożę
Krok 12 - ,, Paluchy,, z farszem grzybowym na parze foto
13
Bardzo prosta potrawa . W zasadzie jak ktoś potrafi zrobić kopytka to wszelkiego rodzaju knedle duże i małe też zrobi . A gotowanie w folii na parze to już ułatwienie nie do przecenienia . Po prostu łatwizna . A knedle jak zwykle pychotka .

Podawać posypane natka pietruszki i polane roztopionym masłem ( można okrasić skwarkami lub smażona cebulką lub masłem z bułka tartą )
Krok 13 - ,, Paluchy,, z farszem grzybowym na parze foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 21.05.2013 09:52
Podobnie robię kotlety ziemniaczane.Na parze ugotowane są dużo zdrowsze i mniej kaloryczne.Tak więc kolejny przepis wędruje do mojej księgi.
probofka 20.05.2013 21:36
wyglądają kusząco
Magda24 20.05.2013 20:59
bardzo smacznie wyglądają
iwi 20.05.2013 17:45
Pyszne danie.
stokrotka 20.05.2013 17:35
smaczne danie, muszę wypróbować
cukiereczek 20.05.2013 17:34
lubię takie
adelajda 20.05.2013 17:34
Smaczne paluchy, już od dłuższego czasu mam wielką ochotę zrobić coś podobnego ale zwyczajnie brak czasu..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak