Pączki śmietanowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    500 g
  • cukier

    50 g
  • drożdże świeże

    40 g
  • masło

    60 g
  • kwaśna śmietana

    250 ml
  • żółtko jajek

    5 szt
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta
  • dżem owocowy

    250 g
  • cukier puder

    0,5 szklanki do posypania
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • olej do smażenia

    1 litr
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować wszystkie składniki. Drożdże pokruszyć do miseczki ,dodać łyżkę cukru , mąki i połowę śmietany. Odstawić aby wyrosło .
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch , dodawać po jednym żółtku. Dodać przesianą mąkę , sól, resztę śmietany i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, odstawić aby wyrosło w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnice i rozwałkować na grubość 1 cm. Wykrawać kółka i nakładać dżem, przykryć drugim kółeczkiem i zlepić dokładnie brzegi .Odłożyć do wyrośnięcia, smażyć w głębokim rondlu z dwóch stron,osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym . Posypać cukrem pudrem .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 26.05.2016 14:40
Lubię swojskie pączusie.
mikrusiak 26.05.2016 14:24
prawdziwa rozkosz dla podniebienia ;D
IZABELA29 26.05.2016 13:47
Bardzo takie lubie
Aleksandra/Olcia 26.05.2016 12:51
wspaniałe pączki
Wacław 26.05.2016 12:51
PYSZNIUTKIE :-)
Madzai 26.05.2016 11:49
Wspaniale się prezentują
agnieszka214 26.05.2016 11:04
Slodkosci uwielbiam
Anna169Hosz 26.05.2016 10:24
Puchate pączusie:)
ilka01 26.05.2016 09:39
uwielbiam :)
adelajda 26.05.2016 09:10
Kalorycznie ale smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat