Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ozory wieprzowe w sosie chrzanowo-jajecznym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

ozory wieprzowe 3 sztuki ( 0k 800 g.)
Liść laurowy suszony Prymat 5 sztuk
Ziele angielskie całe Prymat 5 sztuk
sól i pieprz
Smalec wieprzowy

Sos chrzanowo-jajeczny

wywar mięsny 1 l. z gotowania ozorów
Chrzan śmietankowy Smak 200 g
śmietana 18 proc 4 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka
sól i pieprz
jajko ugotowane na twardo 4 sztuki
natka pietruszki 3 łyżki , posiekanej

Porada

Smażenie ozorów można całkowicie pominąć

Przepis i sposób przygotowania na: Ozory wieprzowe w sosie chrzanowo-jajecznym

Kroki postępowania

1
Ozory szorujemy pod bieżącą wodą , wycinamy gruczoły ślinowe.
Zalewamy wodą , dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie.
Gotujemy około 1 godz do miękkości.( Nie wylewamy wywaru)
Krok 1 -  Ozory wieprzowe w sosie chrzanowo-jajecznym foto
2
Z ciepłych ozorów natychmiast zdejmujemy białą skórę , ponownie myjemy.
Mięso kroimy w plastry , oprószamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy smalec , smażymy ozory na rumiano z obu stron.
Krok 2 -  Ozory wieprzowe w sosie chrzanowo-jajecznym foto
3
Sos chrzanowo-jajeczny:Wywar z gotowania ozorów przecedzamy , pozostawiamy 1 l.
Mieszamy go z chrzanem , zagotowujemy.
Krok 3 -  Ozory wieprzowe w sosie chrzanowo-jajecznym foto
4
Śmietanę łączymy z paroma łyżkami gorącego wywaru , mąką , solą i pieprzem.
Przelewamy cienkim strumieniem do garnka cały czas mieszając .
Gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnięcia sosu.
Jajka obieramy , kroimy w małą kostkę.
Do sosu dodajemy jajka oraz natkę pietruszki , mieszamy.
Plastry ozorów podajemy polane sosem chrzanowo-jajecznym.
Krok 4 -  Ozory wieprzowe w sosie chrzanowo-jajecznym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sezamek 18.03.2016 18:50
Lubię takie pyszne dania
Wiesława1 18.03.2016 11:46
Pyszne danie
Anna169Hosz 18.03.2016 09:33
Bardzo lubię ozorki:)
IKrakowianka 17.03.2016 22:24
super danie!
Wiktoria29 17.03.2016 21:34
lubię ozorki i też robię w sosie chrzanowy, ale po gotowaniu nigdy ich nie smażyłam
Ola1984 17.03.2016 20:52
Uwielbiam ozorki, u mnie najczęściej w galarecie, ale taka propozycja bardzo mi się podoba :)
Ania321 17.03.2016 20:11
ciekawy przepis :)
Damiano
Damiano 17.03.2016 18:26
fajny obiadek
Linka2107 17.03.2016 16:17
pyszna propozycja na obiad :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak