Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

opieńki marynowane

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby leśne 1000 g
ocet 10 % szkl
woda 4 szkl
sól 2 łyżeczki
cukier 2 łyżki
olej 2 łyżki
cebula 2
papryczka chili
Liść laurowy suszony Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
nasiona gorczycy Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: opieńki marynowane

Opieńki trzeba oczyścić i odciąć korzonek tak około 2 centymetrów od kapelusza.Opłukać w zimnej wodzie i wrzucić na gotującą się osoloną wodę.Gotować około 20 minut i po tym czasie dać na sito że by odciekły. Z pozostałych składników robimy zalewę i wszystko należy zagotować, do zagotowanej zalewy dodać pokrojona cebulę.Grzybki przekładamy do wymytych suchych słoiczków na wysokość 3/4.Zalewamy zalewą starając się aby w każdym znalazły się przyprawy i cebulka.Zakręcić i pasteryzować około 15 minut.Przechowywać w ciemnym , chłodnym i suchym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magdow 26.10.2016 21:18
lubie takie ;]
benka 26.10.2016 19:49
Smaki dzieciństwa mi się przypomniały, takie grzybki robiła moja babcia :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak