Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
1 szklanka -
żółtko jajek
2 sztuki -
masło
0,5 kostki -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
cukier puder
0,5 szklanki -
cukier do nadzienia
1 łyżka -
Nadzienie:
10 dag -
truskawki
10 dag
Przepis i sposób przygotowania " Nadziane serce "
Dodajemy zimne masło.
Siekamy.
Dodajemy żółtka i szybko wyrabiamy.
Zawijamy w folię spożywczą i na pół godziny odstawiamy do lodówki.
Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy na wysypanej mąką stolnicy i foremką lub ostrym nożem wycinamy serca.
Truskawki ( po wcześniejszym rozmrożeniu ) kroimy.
Układamy na cieście.
Posypujemy cukrem.
Przykrywamy drugim płatem ciasta , uważnie sklejając boki , by nadzienie nie wypłynęło.
Pieczemy ok.20-25 minut w temperaturze ok.200C.
Studzimy i bierzemy się za dekorowanie!
Tu już możemy śmiało fantazjowac!
Smacznego!
Komentarze (4)