" Nadziane serce "

" Nadziane serce "

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • masło

    0,5 kostki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier puder

    0,5 szklanki
  • cukier do nadzienia

    1 łyżka
  • Nadzienie:

    10 dag
  • truskawki

    10 dag
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania " Nadziane serce "

Mąkę przesiewamy z proszkiem i cukrem pudrem.
Dodajemy zimne masło.
Siekamy.

Dodajemy żółtka i szybko wyrabiamy.

Zawijamy w folię spożywczą i na pół godziny odstawiamy do lodówki.

Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy na wysypanej mąką stolnicy i foremką lub ostrym nożem wycinamy serca.



Truskawki ( po wcześniejszym rozmrożeniu ) kroimy.
Układamy na cieście.
Posypujemy cukrem.



Przykrywamy drugim płatem ciasta , uważnie sklejając boki , by nadzienie nie wypłynęło.

Pieczemy ok.20-25 minut w temperaturze ok.200C.

Studzimy i bierzemy się za dekorowanie!

Tu już możemy śmiało fantazjowac!

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

agnieszkalider 25.01.2013 22:26
Piękne serce i na pewno pyszne!
kaja1991 25.09.2012 19:04
słodziutkie
czekoladka_m 05.09.2012 20:06
cudne!
treonina 05.09.2012 16:32
fajny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat