Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

" Migdałowe kalafiory "

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalafior 1 szt
ser żółty 10 dag
natka pietruszki 1 garść
płatki migdałowe 10 dag
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
masło 1 łyżka
tymianek 1 szczypta
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
jajko 1 duże

Przepis i sposób przygotowania na: " Migdałowe kalafiory "

Kalafiora gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.

Dokładnie osączamy, rozgniatamy widelcem
( ale nie na gładką masę! )

Dodajemy starty żółty ser i posiekaną natkę pietruszki.

Wbijamy jajka.

Wsypujemy tyle tartej bułki, aby powstała dająca się formować masa.

Doprawiamy do smaku tymiankiem, solą i pieprzem.

Wyrabiamy masę.

Formujemy nieduże kotlety.

Panierujemy je w jajku i płatkach migdałowych, dociskając panierkę do powierzchni kotletów.

Układamy w naczyniu żaroodpornym
( wysmarowanym masłem ).

Zapiekamy ok.30 min. w temp. ok.200C.

Podajemy z ulubionymi sosami!

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 12.09.2012 09:02
fajny pomysł
babajaga1969 08.09.2012 21:48
ciekawy pomysł na innego kalafiora
Goya 08.09.2012 11:55
super
anja3107 08.09.2012 11:23
bardzo ciekawy przepis
Aleksandra15 08.09.2012 11:03
Świetny przepis, muszę wypróbować, bo bardzo lubię kalafiora, a podstawowe jego przygotowanie już mi się znudziło ;-)
angelika14 08.09.2012 10:57
super przepisik, przyznam że kalafiora z migdałami jeszcze nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak