Mazurek truskawkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    200 gram
  • masło

    140 gram
  • żółtko jaja

    1 sztuka
  • cukier puder

    2 łyżka

Mus

  • truskawki świeże

    400 gram
  • biała czekolada

    180 gram
  • śmietana 30%

    4 łyżka

Dekoracja

  • orzechy laskowe

    100 gram
  • czekolada gorzka

    50 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane masło, żółtko, cukier puder i zagniatamy szybko :) Wstawiamy na chwilę do lodówki. Po tym czasie tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto rozwałkowujemy i formujemy brzegi. Nakłuwamy widelcem spód i pieczemy około 20 minut. W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę ze śmietaną. Odstawiamy do wystygnięcia. Truskawki myjemy, oczyszczamy i blendujemy. Mieszamy dokładnie z czekoladą. Wykładamy na spód. Odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia roztapiamy gorzka czekolada i dekorujemy mazurek orzechami laskowymi. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 17.04.2017 15:28
apetyczne ciasto
IZABELA29 16.04.2017 08:41
Pięknie wygląda :)
Motorek 15.04.2017 17:46
wygląda smacznie
benka 10.04.2017 19:54
Piękny i na pewno smaczny.
Róża1 10.04.2017 10:28
Mazurek boski panie programisto !:-)
Róża1 10.04.2017 10:22
bardzo fajna propozycja :-)
Justi2401 10.04.2017 09:57
Bardzo ładnie wygląda :)
anka1988 10.04.2017 09:22
musi być smaczny
aga3103 10.04.2017 08:57
Smakowity mazurek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat