" Makaronowe koszyczki z jabłkowo - orzechowym musem i zakręconą słodką śmietanką "

" Makaronowe koszyczki z jabłkowo - orzechowym musem i zakręconą słodką śmietanką "

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron lasagne

    2 szt
  • jabłko

    2 szt
  • orzechy laskowe

    50 g
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • śmietana 36%

    100 ml
  • cukier puder

    2 łyżki
  • olej do smażenia

    500 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron lasagne gotujemy wg.przepisu na opakowaniu.

Osuszamy papierowym ręcznikiem.

Kroimy na połówki.

W głębokim garnku rozgrzewamy olej.

Każdą połówkę makaronu umieszczamy w chochelce do zupy ( pojedynczo! ).

Przygniatamy delikatnie drewnianą dużą łyżką.

Wkładamy do nagrzanego oleju.

Smażymy kilka minut do momentu uzyskania złotej skórki.

Wyciągamy.

Odstawiamy do osuszenia.

Jabłka obieramy.

Kroimy w drobną kosteczkę i prażymy na patelni z odrobiną wody i cynamonem.
( Możemy dodać niewielką ilość cukru pudru! ).

Dodajemy pokrojone na pół orzechy laskowe.

Przygotowanym musem napełniamy makaronowe koszyczki.

Dekorujemy śmietaną ubitą z cukrem pudrem. zajadamy!

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Monika-twin 29.11.2012 09:31
oryginalny pomysl
wyattearp 29.11.2012 09:01
FAJNY POMYSŁ
Joanna46 29.11.2012 08:38
Bardzo reprezentacyjne.
iziona 29.11.2012 08:31
Ja dla mnie to pomysł rewelacyjny:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat