Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

" Łaciaty torcik jabłkowo - budyniowy "

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt
mąka pszenna 1,5 szklanki
masło 180 g
cukier 1s szklanka
cukier wanilinowy 1 op
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 2 łyżki
jabłka 5 szt
sok z cytryny 50 ml
cukier do masy 2 łyżki
mleko 700 ml
budyń śmietankowy 2 z cukrem

Przepis i sposób przygotowania na: " Łaciaty torcik jabłkowo - budyniowy "

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.

Lekko odciskamy.

Słodzimy i skrapiamy sokiem cytrynowym.

Budynie gotujemy w mniejszej ilości mleka niż to pisze na opakowaniu.

Jeśli trzeba dosładzamy do smaku.

Jajka ubijamy z cukrami.

Cały czas miksując dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz roztopione i przestudzone masło.

Dzielimy na 2 części.

Do jednej z nich dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.

Wkładamy kolejno warstwy: jasne ciasto/ warstwa jabłkowa / warstwa budyniowa / ciemne ciasto.


Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C na ok. 40-45 minut.

Gotowe posypujemy dużą ilością cukru pudru!



Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika58 16.03.2013 22:01
pyszny z budyniem :)
monisia1977 16.03.2013 06:46
fajnie wygląda
Monika-twin 16.03.2013 06:28
musi byc pycha!
Kazimierz1 15.03.2013 22:06
ciekawy przepis
Ania321 15.03.2013 21:49
coś pysznego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak