Łaciatka biszkoptowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

KROPKI

  • margaryna

    90 g
  • mąka pszenna

    90 g
  • cukier puder

    90 g
  • białko

    1 sztuka
  • barwnik spożywczy do ciast

    1 tubka

KREM

  • margaryna

    200 g
  • cukier puder

    3/4 szklanki
  • mleko

    500 ml
  • budyń bananowy

    1 opakowanie
  • sok z pomarańczy

    2 łyżki

BISZKOPT

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • jajko

    3 sztuki
  • cukier kryształ

    0,5 szklanki
  • woda letnia

    1/3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 -   Łaciatka biszkoptowa foto
kropki:
Margarynę miksujemy z cukrem pudrem.Dosypujemy mąkę a następnie wlewamy białko.
Gdy masa jest jednolita dodajemy barwnik z tubki i nadal miksujemy.
Krok 2 -   Łaciatka biszkoptowa foto
Przekładamy masę do szprycy i robimy kropki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia po smarowym olejem.
Krok 3 -   Łaciatka biszkoptowa foto
Wymiar blaszki to 42 x42 cm ale możemy użyć także 42 x 34 cm.
Krok 4 -   Łaciatka biszkoptowa foto
BISZKOPT:


Białka ubijamy z cukrem.

Następnie dodajemy po jednym żółtko.
Wsypujemy mąkę, nadal miksując wlewamy powoli wodę .
Krok 5 -   Łaciatka biszkoptowa foto
Ciasto przelewamy na blaszkę tak by masa była równomiernie rozprowadzona między kropki.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15 minut .
Krok 6 -   Łaciatka biszkoptowa foto
Po upieczeniu wykładamy na wilgotna ściereczkę i zwijamy w rulon.Odstawiamy by biszkopt wystygł.
Krok 7 -   Łaciatka biszkoptowa foto
KREM:

Budyń gotujemy na mleku. Studzimy.
Krok 8 -   Łaciatka biszkoptowa foto
Margarynę miksujemy z cukrem pudrem dodając sok z mandarynki.
Dodajemy porcjami zimny budyń i dokładnie miksujemy.
Krok 9 -   Łaciatka biszkoptowa foto
Biszkopt rozwijamy .
Krok 10 -   Łaciatka biszkoptowa foto
Kremem przekładamy roladę .
Krok 11 -   Łaciatka biszkoptowa foto
Zwijamy w rulon i chłodzimy.
Krok 12 -   Łaciatka biszkoptowa foto
Odwijamy ze ściereczki.
Krok 13 -   Łaciatka biszkoptowa foto
Trochę masy zostawiamy do posmarowania jej wierzchu. Ozdabiamy wg własnego uznania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wacław 23.05.2014 09:44
dla mnie przepyszne ciacho :-)
Katarzyna59 18.05.2014 18:05
wspaniała rolada
Wacław 25.04.2014 09:59
kolejne Twoje pyszności,brawo !
caralajna 21.04.2014 06:36
bardzo ładne i apetyczne ciasto
anemon 15.04.2014 23:40
Twoja rolada bardzo wiosenna, tylko ta pogoda za oknem jakoś mało wiosenna.
Kejti 15.04.2014 22:32
Fajne ciacho :-)
kasienka23 14.04.2014 18:25
smaczne ciasto!
lara 14.04.2014 14:53
apetycznie wygląda
noninka77 14.04.2014 12:17
pyszności :)
norweska20 14.04.2014 11:56
pyszności takie ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat