Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łaciatka biszkoptowa

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

KROPKI

margaryna 90 g
mąka pszenna 90 g
cukier puder 90 g
białko 1 sztuka
barwnik spożywczy do ciast 1 tubka

KREM

margaryna 200 g
cukier puder 3/4 szklanki
mleko 500 ml
budyń bananowy 1 opakowanie
sok z pomarańczy 2 łyżki

BISZKOPT

mąka pszenna 1 szklanka
jajko 3 sztuki
cukier kryształ 0,5 szklanki
woda letnia 1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Łaciatka biszkoptowa

Kroki postępowania

1
kropki:
Margarynę miksujemy z cukrem pudrem.Dosypujemy mąkę a następnie wlewamy białko.
Gdy masa jest jednolita dodajemy barwnik z tubki i nadal miksujemy.
Krok 1 -   Łaciatka biszkoptowa foto
2
Przekładamy masę do szprycy i robimy kropki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia po smarowym olejem.
Krok 2 -   Łaciatka biszkoptowa foto
3
Wymiar blaszki to 42 x42 cm ale możemy użyć także 42 x 34 cm.
Krok 3 -   Łaciatka biszkoptowa foto
4
BISZKOPT:


Białka ubijamy z cukrem.

Następnie dodajemy po jednym żółtko.
Wsypujemy mąkę, nadal miksując wlewamy powoli wodę .
Krok 4 -   Łaciatka biszkoptowa foto
5
Ciasto przelewamy na blaszkę tak by masa była równomiernie rozprowadzona między kropki.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15 minut .
Krok 5 -   Łaciatka biszkoptowa foto
6
Po upieczeniu wykładamy na wilgotna ściereczkę i zwijamy w rulon.Odstawiamy by biszkopt wystygł.
Krok 6 -   Łaciatka biszkoptowa foto
7
KREM:

Budyń gotujemy na mleku. Studzimy.
Krok 7 -   Łaciatka biszkoptowa foto
8
Margarynę miksujemy z cukrem pudrem dodając sok z mandarynki.
Dodajemy porcjami zimny budyń i dokładnie miksujemy.
Krok 8 -   Łaciatka biszkoptowa foto
9
Biszkopt rozwijamy .
Krok 9 -   Łaciatka biszkoptowa foto
10
Kremem przekładamy roladę .
Krok 10 -   Łaciatka biszkoptowa foto
11
Zwijamy w rulon i chłodzimy.
Krok 11 -   Łaciatka biszkoptowa foto
12
Odwijamy ze ściereczki.
Krok 12 -   Łaciatka biszkoptowa foto
13
Trochę masy zostawiamy do posmarowania jej wierzchu. Ozdabiamy wg własnego uznania.
Krok 13 -   Łaciatka biszkoptowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 23.05.2014 09:44
dla mnie przepyszne ciacho :-)
Katarzyna59 18.05.2014 18:05
wspaniała rolada
Wacław 25.04.2014 09:59
kolejne Twoje pyszności,brawo !
caralajna 21.04.2014 06:36
bardzo ładne i apetyczne ciasto
anemon 15.04.2014 23:40
Twoja rolada bardzo wiosenna, tylko ta pogoda za oknem jakoś mało wiosenna.
Kejti 15.04.2014 22:32
Fajne ciacho :-)
kasienka23 14.04.2014 18:25
smaczne ciasto!
lara 14.04.2014 14:53
apetycznie wygląda
noninka77 14.04.2014 12:17
pyszności :)
norweska20 14.04.2014 11:56
pyszności takie ciasto
Zdzisław 14.04.2014 11:41
dla mnie to same smakowitości
wwwiolka 14.04.2014 11:08
Pięknie wygląda.
pajbek 14.04.2014 10:26
Dla mnie super :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak