** Królik w śmietanie **

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • królik

    1 szt.
  • czosnek

    3 ząbki
  • mąka

    2 łyżki
  • śmietana 18 proc

    200 ml
  • sól, pieprz

    - -
  • marchewka

    3 szt.
  • cebula

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso dokładnie wymyć, pokroić w ćwiartki i osuszyć. W garnku rozgrzać tłuszcz i włożyć mięso. Obrumienić z obydwu stron, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Następnie wlewamy około 2 szklanek wody. Dodajemy sól, pieprz. Jeżeli woda nie pokrywa mięsa, należy dolać. Marchewki obieramy, kroimy w grube plastry, wrzucamy do mięsa. Gotujemy do miękkości mięsa na wolnym ogniu,ok.50 min

Kiedy mięso będzie miękkie, wlewamy śmietanę i zagęszczamy mąką. Sos powinien mieć konsystencje dość gęstej śmietany. Tak przyrządzonego królika podajemy z ziemniakami lub makaronem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 24.07.2014 12:03
ciekawe danie
Kejti 06.03.2014 19:16
Pyszne to :-)
caralajna 20.07.2012 09:14
mniam
Anna169Hosz 16.05.2012 10:51
Bardzo lubię królika w śmietanie.
Kikiriki 22.04.2012 17:07
pewnie dobre :)
aginaa 13.04.2012 20:08
fajny przepis
anja3107 10.04.2012 14:44
moje ulubione danie ;-)
kanu83 08.04.2012 10:10
extra danie
Rafał10 06.04.2012 13:05
Pyszny przepisik ! Bardzo często taki robię :)
calliope 06.04.2012 11:16
ciekawe danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat