Przepis i sposób przygotowania na: " Królewski sernik z brzoskwiniami , bezą i bitą śmietaną "
Masło ucieramy z cukrem na gładką masę.
Dodajemy żółtka , olejek , a następnie budynie i cały czas miksujemy.
Dodajemy zmielony ser i dalej ucieramy , do połączenia się składników.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy serowej.
Mieszamy bardzo delikatnie łyżką.
Wkładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Układamy pokrojone i odsączone na sitku cząstki brzoskwiń.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy 60 minut w 170C.
Beza:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.
Pod koniec dodajemy cukier puder.
Masę bezową wykładamy po 50 minutach pieczenia na gorący ser i zapiekamy jeszcze 10 minut.
Zostawiamy w piekarniku do ostudzenia.
Zdobimy ubitą śmietaną ( tworząc duże kleksy ) , cząstkami brzoskwiń i listkami świeżej mięty!