Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety z mielonym, pieczarkami i ogórkiem kiszonym

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Naleśniki

mąka pszenna 3 szkl
woda 1 litr
jajko 2 szt
sól 1 płaska łyżeczka
olej rzepakowy 2 łyżki

Farsz

mięso mielone 1/2 kg
pieczarki 1/4 kg
cebula 2 szt
jajko 1 szt
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 lyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
Rozmaryn suszony Prymat 1/2 łyżeczki
ogórki kwaszone Smak 1/2 litra
sól 1 łyżeczka

Dodatkowo

jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat

Porada

Krokiety to teoretycznie pracochłonne danie. Teoretycznie, bo jak się dobrze rozplanuje pracę to będziemy się szybko cieszyć pysznym daniem! Dodatek ogórka kiszonego był bardzo trafiony :)

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z mielonym, pieczarkami i ogórkiem kiszonym

Kroki postępowania

1
Z podanych składników smażymy cienkie naleśniki (ciasto będzie rzadsze niż tradycyjne naleśnikowe).
Krok 1 -  Krokiety z mielonym, pieczarkami i ogórkiem kiszonym  foto
2
Mięso mielone smażymy na niewielkiej ilości oleju, gdy się zetnie z każdej strony dodajemy posiekaną cebulę i dusimy razem aż mięso będzie całkowicie usmażone (około 10 minut). Dodajemy przyprawy i 1/2 łyżeczki soli, studzimy. Na niewielkiej ilości tłuszczu dusimy pieczarki, pod koniec solimy 1/2 łyżeczki. Studzimy Przestudzone mięso i pieczarki przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy starte na grubych oczkach ogórki. Całość dokładnie wyrabiamy rękami na jednolitą masę.
Krok 2 -  Krokiety z mielonym, pieczarkami i ogórkiem kiszonym  foto
3
Powierzchnię każdego naleśnika smarujemy farszem tak, aby brzegi pozostały wolne.
Krok 3 -  Krokiety z mielonym, pieczarkami i ogórkiem kiszonym  foto
4
Składamy brzegi z dwóch stron, następnie zwijamy całość w rulon.
Krok 4 -  Krokiety z mielonym, pieczarkami i ogórkiem kiszonym  foto
5
Tak przygotowane krokiety panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Krok 5 -  Krokiety z mielonym, pieczarkami i ogórkiem kiszonym  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 12.01.2016 14:40
uwielbiam takie
berys18 11.01.2016 19:18
fajny pomysł z ogórkem
Aleksandra/Olcia 11.01.2016 17:27
kiedyś robiłam podobne pycha
paula8 11.01.2016 16:29
ciekawy przepis ;)
gosia561 11.01.2016 12:50
fajny krokiecik
Ewa Wojtaszko 11.01.2016 11:23
zjadłabym z wielką chęcią :)
Futka 11.01.2016 09:26
Przepyszne krokieciki :)
Ewelina1991 11.01.2016 09:00
pyszne krokiety
Krystyna32 11.01.2016 08:38
bardzo apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak