Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

" Krem kalafiorowy na tymiankowym bulionie "

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kalafior 1 szt
masło 2 lyzki
cebula 1 szt
bulion 4 szkl
tymianek 1 lyzka
curry 1 szczypta
chili 1 szczypta
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
natka pietruszki 1 peczek
śmietana słodka 18% 3 lyzki

Przepis i sposób przygotowania na: " Krem kalafiorowy na tymiankowym bulionie "

Kalafiora obieramy, czyścimy , rozdzielamy na kwiaty.
Gotujemy ok. 15 min w lekko osolonej wodzie.

Cebulę drobno siekamy.

W garnku rozpuszczamy masło.

Wrzucamy podgotowanego kalafiora i cebulę i podsmażamy ok. 10 minut cały czas mieszając.

Do warzyw dosypujemy curry i chili i smażymy jeszcze chwilę.

Wlewamy gorący bulion.

Dodajemy łyżkę ( najlepiej świeżego ) tymianku.

Gotujemy ok.15 minut , aż kalafior będzie zupełnie miękki.

Dodajemy 3 łyżki słodkiej śmietany.

Wszystko razem miksujemy na krem.

Dosypujemy posiekaną natkę pietruszki.

Doprawiamy solą , pieprzem.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata22 07.09.2013 10:53
Bardzo prosty,ale jakże smaczne przepis;)
Marta1986 26.09.2012 19:04
pycha
adelajda 26.09.2012 18:51
bardzo smakowicie wygląda !
agnieszka214 26.09.2012 18:51
pychota fajne
anja3107 26.09.2012 18:45
apetyczny
kupiska 26.09.2012 18:10
Brzmi smacznie i ładnie wyglada...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak