Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

" Kokosowy Pijak "

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 6 szt
cukier 0,5 szklanki
mak 0,5 szklanki
kokos 0,5 szklanki
mleko 0,5 l
żółtko jajek 3 szt
budyń śmietankowy 1 op
mąka ziemniaczana 3 łyzki
mąka pszenna 3 łyzki
cukier puder 3 lyzki
masło 250 g
wódka 200 ml
polewa czekoladowa 200 ml
biszkopty okrągłe 2 op

Przepis i sposób przygotowania na: " Kokosowy Pijak "

Ciasto:


Białka ubijamy na sztywną pianę.

Dodajemy cukier , kokos i mak.
Dokładnie , ale delikatnie mieszamy.

Wkładamy do nagrzanego do 160C piekarnika na ok. 25 minut.





Masa:


Do połowy mleka wsypujemy budyń, obydwie mąki i żółtka.

Dokładnie mieszamy.

Resztę mleka zagotowujemy.

Wlewamy rozrobioną masę z mąką i żółtkami.

Zagotowujemy razem ( ciągle mieszając ).

Miękkie masło ucieramy z cukrem.

Cały czas miksując miksując dodajemy po łyżce wystudzonej masy.

Na cieście kokosowym rozsmarowujemy masę budyniową.

Układamy nasączone w alkoholu biszkopty.

Polewamy czekoladą.

Posypujemy wiórkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 22.05.2017 07:37
smaczne ciasto
marl901 02.03.2014 20:10
Dobry przepis, Ciasto wyszło pyszne ;)
Norgiusz 15.09.2013 08:06
wygląda bajecznie!
artur7 09.03.2013 13:52
juz bym to zjadł takie ciasto
agnieszkalider 16.01.2013 15:07
rewelacyjny
artur7 12.12.2012 17:42
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak