Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klasyczna szarlotka

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 300 g
cukier puder 100 g
margaryna 200 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
żółtko jajek 2 sz
śmietana 18 proc 2 łyżki
jabłka szara reneta 6 szt
cynamon Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Klasyczna szarlotka

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.

Całość siekamy z margaryną po czym dodajemy żółtka i śmietanę.

Zagniatamy na gładkie ciasto.

Dzielimy je na 2 części (około 70 % i 30%).

Wkładamy na 10 minut do zamrażarki.

Obrane jabłka ścieramy na plasterki.

Wysmarowaną tłuszczem forme (użyłam 30 cm) wykładamy większym kawałkiem rozwałkowanego ciasta.

Nakładamy jabłka, posypujemy je cynamonem i przykrywamy drugą częścią ciasta.

Możemy powycinać wzorki bądź z ciasta ułożyć paseczki.

Całość pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 06.02.2015 00:30
zawsze mile widziana :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak