Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka z masą budyniową

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

margaryna 125 g
woda 1 szklanka
mąka 1 szklanka
jajko 5 sztuk
sól szczypta

MASA

mleko 800 ml
cukier 3/4 szklanki
laska wanilii 1 sztuka
żółtko jajek 3 sztuki
mąka 4 łyżki
mąka ziemniaczana 4 łyżki
masło 300 g

DODATKOWO

cukier puder do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka z masą budyniową

Kroki postępowania

1
Do garnka wlać wodą, dodać szczyptę soli, oraz pokrojoną w plasterki margarynę, mieszać od czasu do czasu, aż się rozpuści i zagotuje. Zmniejszyć ogień i wsypać do garnka mąkę - cały czas mieszając, aż masa zrobi się szklista i zacznie odchodzić od boków garnka, oraz pozbędzie się grudek. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy do przestygnięcia.
Krok 1 -  Karpatka z masą budyniową  foto
2
Zimne ciasto przekładamy do miski a następnie miksujemy dodając po jednym jajku. Powstanie nam jednolite gładkie ciasto.
Krok 2 -  Karpatka z masą budyniową  foto
3
Jednolite, gładkie ciasto bez żadnych grudek dzielimy na pół i jedną część wykładamy na wysmarowaną formę do pieczenia o wymiarach 35x24 cm. Pieczemy ok 25-30 min. na złoty kolorek w temp. 180'C. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo.
Krok 3 -  Karpatka z masą budyniową  foto
4
400 ml mleka mieszamy z żółtkami, mąkami oraz laską wanilii. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Na gotujące się mleko wlewamy nasz budyń, ciągle mieszając tak by nie powstały nam grudki. Budyń ściągamy z ognia i pozostawiamy do przestygnięcia. Zimny budyń miksujemy z masłem, na jednolitą i gładką masę.
Krok 4 -  Karpatka z masą budyniową  foto
5
Na jeden blat ciasta wykładamy przygotowaną masę i przykrywamy kolejnym blatem ciasta - delikatnie przyciskamy.
Krok 5 -  Karpatka z masą budyniową  foto
6
Ciasto umieszczamy w lodówce na ok 60 min. po tym czasie ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!
Krok 6 -  Karpatka z masą budyniową  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 18.11.2015 13:53
kiedyś robiłam podobne
joannaa24 02.10.2015 22:13
Jedno z moich ulubionych ciast
Malgorzata549 01.09.2015 10:41
uwielbiam to ciasto
Ewa Wojtaszko 02.08.2015 22:36
dawno już nie robiłam karpatki,pycha!
Wiktoria29 02.08.2015 20:08
uwielbiam to ciasto ,ale nigdy mi tak ładnie nie wyrasta
Grazyna0211 02.08.2015 17:58
smaczna dawno nie robiłam
Ola1young 02.08.2015 16:26
uwielbiam karpatkę .mniam
2milutka 02.08.2015 13:57
jak ładnie wyrosła ;)
olkaaa 02.08.2015 13:22
już dawno nie robiłam
ilka01 02.08.2015 12:23
uwielbiam :)
mysza75 02.08.2015 11:46
jakie pyszne ciacho do kawy
inka2012 02.08.2015 11:30
smakowicie wygląda :)
Aleksandra/Olcia 02.08.2015 11:22
moja ulubiona
Catti 02.08.2015 11:19
uwielbiam karpatkę :)
Justi2401 02.08.2015 11:09
Uwielbiam karpatkę, Twoja wygląda wspaniale :)
Futka 02.08.2015 10:56
Cudowna i niezwykle smakowita karpatka :)
Agnieszka-87-25 02.08.2015 10:35
bardzo dobre
Ania96 02.08.2015 09:41
karpatka jest pyszna i niestety ma dużo kalorii
Krzysztof15 02.08.2015 09:14
bardzo lubie
bietka 02.08.2015 08:13
ja bardzo lubię karpatkę, a moje dzieci jeszcze bardziej :)
Krystyna32 02.08.2015 07:07
wygląda pysznie
norweska20 02.08.2015 00:25
uwielbiam to ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak