Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karczek gotowany

4.0
(28)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karkówka 1 kg
Zalewa:
woda zimna 2 l
majonez 4 łyżki
Musztarda delikatesowa Prymat 4 łyżki
ząbki czosnku 2 sztuki
grzyby suszone 2 sztuki
Natka pietruszki suszona Prymat 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
ziele angielskie 6 ziarenek
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 6 ziarenek
sól 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżka

Porada

Delikatny , soczysty karczek gotowany z nutą grzybową. Zapach podczas gotowania mięsa roznosi się po całej kuchni.Idealnie sprawdzi się podczas świątecznego , rodzinnego obiadu na ciepło ,lub jako dodatek do pieczywa czy też ułożony na desce wędlin.

Przepis i sposób przygotowania na: Karczek gotowany

Kroki postępowania

1
Karczek myjemy ,osuszamy , odcinamy niechciany tłuszcz.
Mięso po wierzchu nakłuwały ostrym nożem.
Krok 1 -  Karczek gotowany foto
2
Czosnek obieramy , ząbki miażdżymy.
Grzyby płuczemy pod bieżącą wodą.
Składniki na zalewę umieszczamy w garnku , dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki.
Krok 2 -  Karczek gotowany foto
3
Mięso wkładamy do zimnej zalewy , wstawiamy na gaz.
Gotujemy 25 min. od momentu zagotowania się wody.
Zostawiamy mięso w zalewie na 12 h , (najlepiej zagotować mięso wieczorem i zostawić na całą noc)
Krok 3 -  Karczek gotowany foto
4
Po upływie czasu mięso ponownie gotujemy 25 min.
Zostawiamy na 20 min w gorącej zalewnie.
Wyjmujemy , podajemy na gorąco jako danie główne lub na zimno do pieczywa.
Tak przygotowany karczek będzie także świetnie smakował podany w galarecie.
Krok 4 -  Karczek gotowany foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 23.11.2015 17:18
Dziękuję i serdecznie polecam :) Karczek jest pyszny do dania głównego i na kanapki :)
monika141 23.11.2015 06:26
domowe mięsko -pycha!
Renataj 22.11.2015 11:03
Tak karczku jeszcze nie przygotowywałam - muszę wypróbować:)
IKrakowianka 20.11.2015 19:39
świetne mięsko
Justi2401 20.11.2015 14:26
Ale pyszny kawał mięcha! Aż ślinka cieknie :)
Agnieszka-87-25 20.11.2015 14:23
nie ma jak to pyszne mięso
msmariusz 20.11.2015 13:28
aż ślinka cieknie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak