Karczek gotowany

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karkówka

    1 kg
  • Zalewa:

  • woda zimna

    2 l
  • majonez

    4 łyżki
  • Musztarda delikatesowa Prymat

    4 łyżki
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • grzyby suszone

    2 sztuki
  • Natka pietruszki suszona Prymat

    2 łyżki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 sztuki
  • ziele angielskie

    6 ziarenek
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    6 ziarenek
  • sól

    2 łyżki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 -  Karczek gotowany foto
Karczek myjemy ,osuszamy , odcinamy niechciany tłuszcz.
Mięso po wierzchu nakłuwały ostrym nożem.
Krok 2 -  Karczek gotowany foto
Czosnek obieramy , ząbki miażdżymy.
Grzyby płuczemy pod bieżącą wodą.
Składniki na zalewę umieszczamy w garnku , dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki.
Krok 3 -  Karczek gotowany foto
Mięso wkładamy do zimnej zalewy , wstawiamy na gaz.
Gotujemy 25 min. od momentu zagotowania się wody.
Zostawiamy mięso w zalewie na 12 h , (najlepiej zagotować mięso wieczorem i zostawić na całą noc)
Krok 4 -  Karczek gotowany foto
Po upływie czasu mięso ponownie gotujemy 25 min.
Zostawiamy na 20 min w gorącej zalewnie.
Wyjmujemy , podajemy na gorąco jako danie główne lub na zimno do pieczywa.
Tak przygotowany karczek będzie także świetnie smakował podany w galarecie.
SzczyptaChili
Delikatny , soczysty karczek gotowany z nutą grzybową. Zapach podczas gotowania mięsa roznosi się po całej kuchni.Idealnie sprawdzi się podczas świątecznego , rodzinnego obiadu na ciepło ,lub jako dodatek do pieczywa czy też ułożony na desce wędlin.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SzczyptaChili 23.11.2015 17:18
Dziękuję i serdecznie polecam :) Karczek jest pyszny do dania głównego i na kanapki :)
monika141 23.11.2015 06:26
domowe mięsko -pycha!
Renataj 22.11.2015 11:03
Tak karczku jeszcze nie przygotowywałam - muszę wypróbować:)
IKrakowianka 20.11.2015 19:39
świetne mięsko
Justi2401 20.11.2015 14:26
Ale pyszny kawał mięcha! Aż ślinka cieknie :)
Agnieszka-87-25 20.11.2015 14:23
nie ma jak to pyszne mięso
msmariusz 20.11.2015 13:28
aż ślinka cieknie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat