" Kakaowy mannowiec "

" Kakaowy mannowiec "

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    0,5 l
  • cukier

    0,5 zkl
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • margaryna

    1 kostka
  • kasza manna

    1 szklanka
  • kakao

    2 łyżki
  • herbatniki

    2 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Blachę wykładamy folią , smarujemy tłuszczem i wykładamy warstwą herbatników.

Kakao mieszamy z niewielka ilością wody (tak by nie było grudek).

W garnku mieszamy mleko, cukier i cukier waniliowy, margarynę.
Podgrzewamy aż do rozpuszczenia margaryny.

Dodajemy kaszę manną i kakao.
Mieszamy.
(powinna wyjśc brązowa maź o konsystencji gęstej śmietany).

Ciepłą masę wylewamy na blachę.

Gdzieniegdzie układamy kolejna warstwą herbatników.

Odstawiamy do chłodzenia na kilka godzin
( a najlepiej na noc )


Ciasto najlepiej w małej blaszce, ( wyjdzie wysokie ) , ale nie ma żadnych przeciwskazań , żeby korzytac z dużej.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat