Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

" Kakaowy mannowiec "

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 0,5 l
cukier 0,5 zkl
cukier waniliowy 1 opakowanie
margaryna 1 kostka
kasza manna 1 szklanka
kakao 2 łyżki
herbatniki 2 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: " Kakaowy mannowiec "

Blachę wykładamy folią , smarujemy tłuszczem i wykładamy warstwą herbatników.

Kakao mieszamy z niewielka ilością wody (tak by nie było grudek).

W garnku mieszamy mleko, cukier i cukier waniliowy, margarynę.
Podgrzewamy aż do rozpuszczenia margaryny.

Dodajemy kaszę manną i kakao.
Mieszamy.
(powinna wyjśc brązowa maź o konsystencji gęstej śmietany).

Ciepłą masę wylewamy na blachę.

Gdzieniegdzie układamy kolejna warstwą herbatników.

Odstawiamy do chłodzenia na kilka godzin
( a najlepiej na noc )


Ciasto najlepiej w małej blaszce, ( wyjdzie wysokie ) , ale nie ma żadnych przeciwskazań , żeby korzytac z dużej.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak