Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodzianki idealne

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 1,5 kg
mleko ciepłe 3 szklanki
masło miękkie 200 g
olej rzepakowy 0,5 szklanki
twaróg zmielony 250 g
jajko 5 szt
żółtko jajek 2 szt
cukier drobny 2 szklanki
drożdże świeże 100 g
skórka z cytryny 1 szt
sól 1 szczypta

farsz

borówka amerykańska 1 kg
cukier puder do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Jagodzianki idealne

Kruszonka- mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli, dodajemy masło i dokładnie siekamy. Dodajemy żółtko i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Kruszonkę przekładamy do woreczka i wkładamy do zamrażalnika. Drożdże kruszymy, zasypujemy 3 łyżkami cukru. Kiedy drożdże staną się płynne, dodajemy 5 łyżek mąki i zalewamy odrobiną mleka- mieszamy miotełką, żeby całość ładnie rozprowadzić. Kiedy masa będzie jednolita, dolewamy pozostałe ciepłe mleko. Zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut.

Jajka i żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę.

Do dużej miski wysypujemy pozostałą mąkę. Dodajemy zaczyn, serek śmietankowy, olej, masło, utarte z cukrem jajka, skórkę z cytryny oraz szczyptę soli. Wyrabiamy gładkie ciasto. Musi być dość luźne - w trakcie wyrabiania możemy delikatnie podsypać mąką, ale nie za dużo, gdyż w przeciwnym razie ciasto wyjdzie za ciężkie i zbite. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia – musi podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na ok. 40 kulek. Każdą wałkujemy na kształt małego prostokąta. Na środku układamy po łyżce owocowego nadzienia - rozmrożone borówki wymieszane z cukrem i bułką tartą. Bułeczkę zlepiamy i nadajemy jej prostokątny lub okrągły kształt. Gotowe bułeczki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 20 minut. Po tym czasie układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Bułeczki możemy w tym momencie zwieńczyć jeszcze kruszonką (wówczas na każdą jagodziankę ścieramy na tarce o grubych oczkach trochę wcześniej przygotowanej kruszonki) lub takie czyste wstawić do piekarnika. Czy z kruszonką, czy też bez - bułeczki pieczemy ok. 20- 25 minut, temp. 190 stopni termoobieg. Podajemy wykończone lukrem przygotowanym z cukru pudru utartego z sokiem z cytryny. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 27.09.2016 14:35
Smacznie nadziane
bietka 27.04.2015 11:24
muszą być bardzo pyszne :)
Mniam 27.04.2015 07:10
Lubię wypieki z borówką amerykańską. Są takie inne.
Krzysztof15 27.04.2015 06:30
bardzo lubie
Hrabina w kuchni 26.04.2015 21:43
Super jagodzianki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak