Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jaglany placek porzeczkowo - kokosowy

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki (podłużna foremka 30x11 cm)

kasza jaglana 200 g
mleko ryżowe 2 szklanka
olej 3 łyżki
mleko kokosowe 200 ml
żółtko jajek 2
mąka ziemniaczana 3 łyżki
ekstrakt waniliowy 2 łyżki
ksylitol 0,5 szklanki
porzeczki

masa

mleko kokosowe 600 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 5 łyżeczka
porzeczki czarne 1,5 szklanki
ksylitol 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Jaglany placek porzeczkowo - kokosowy

Kroki postępowania

1
Kaszę płuczemy na sicie. W garnku zagotowujemy mleko ryżowe. Dodajemy kaszę i gotujemy do miękkości, od czasu do czasu mieszając (ok. 15 minut). Kiedy kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn, całość dokładnie blendujemy. Dodajemy olej, ksylitol, szczyptę soli, żółtka, mleczko kokosowe, mąkę, ekstrakt waniliowy i ponownie całość blendujemy.
Krok 1 -  Jaglany placek porzeczkowo - kokosowy foto
2
Masę wykładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Na wierzchu układamy czarne porzeczki. Pieczemy ok. 50 minut, temp. 180 stopni.

Placek studzimy.
Krok 2 -  Jaglany placek porzeczkowo - kokosowy foto
3
Wystudzony przekrawamy na 2 równe placki.

Krok 3 -  Jaglany placek porzeczkowo - kokosowy foto
4
1 szklankę czarnych porzeczk blendujemy i przecieramy przez gęste sito. Żelatynę zalewamy mleczkiem kokosowym. Kiedy napęcznieje podgrzewamy na małym ogniu, żeby żelatyna się rozpuściła (nie gotujemy!). Lekko przestudzone mleczko kokosowe dodajemy do porzeczek. Dodajemy ksylitol i całość dokładnie miksujemy. Kiedy masa zacznie lekko tężeć przelewamy na placek ułożony w tortownicy. Układamy pozostałe porzeczki. Wstawiamy na parę minut do lodówki, żeby masa jeszcze bardziej stężała. Następnie na tężejącą masę delikatnie układamy placek z warstwą owocową i ponownie wstawiamy do lodówki. Ciasto podajemy dobrze schłodzone.
Krok 4 -  Jaglany placek porzeczkowo - kokosowy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika141 16.07.2015 08:57
takiego cista jeszcze nie jadłam ,wygląda smakowicie
Poison1988 13.07.2015 08:20
świetna kompozycja, prezentuje się wybornie :)
Jadwiga/Jaga85 12.07.2015 23:29
Super pomysł !
mami93 12.07.2015 22:39
super przepis
bogusia 82 12.07.2015 22:20
Super ciacho:)
RenataZ-et 12.07.2015 22:20
super pomysł na deser
ben-ka 12.07.2015 19:54
Chętnie bym spróbowała.
magda1976 12.07.2015 18:46
Pyszny placuszek
Wiktoria29 12.07.2015 18:02
bardzo fajny przepis , muszę wypróbować
Ada-Gaba 12.07.2015 17:26
świetny przepis
Damiano
Damiano 12.07.2015 14:32
super ciasto
Krystyna32 12.07.2015 14:18
bardzo apetyczny
Małgorzata Pin 12.07.2015 13:28
Wygląda wyśmienicie.
Bernadeta1 12.07.2015 13:16
piękne i pyszne ciasto
Franciszek 12.07.2015 11:52
Piękne ciasto
Wafelek2601 12.07.2015 11:31
Pyszne ciasto
inka2012 12.07.2015 11:29
apetycznie wygląda :)
Aleksandra/Olcia 12.07.2015 11:28
wspaniałe ciasto
IZABELA29 12.07.2015 11:20
fajnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak