Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

" Jaglane kopytka z chrupiącą skórką "

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza jaglana 20 dag
mleko 1 szkl
jajko 2 szt
masło 1 łyżeczka
mąka pszenna 10 dag
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: " Jaglane kopytka z chrupiącą skórką "

Kroki postępowania

1
Kaszę jaglaną płuczemy i sparzamy wrzątkiem na sicie.
Odsączamy.
Przekładamy do garnka.
Krok 1 - " Jaglane kopytka z chrupiącą skórką " foto
2
Mleko gotujemy.
Zalewamy kaszę.
Przykrywamy.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 120C ) i prażymy ok. 15 min.
Jeśli kasza będzie robić się sucha , podlewamy wodą.

Po wyciągnięciu z piekarnika dodajemy 2 jajka , mąkę i przyprawy.

Zagniatamy ciasto.
Krok 2 - " Jaglane kopytka z chrupiącą skórką " foto
3
Formujemy wałki i kroimy na średniej wielkości kopytka.

Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy kilka minut.

Osączamy.

Smażymy na masełku kilka minut do uzyskania złocistej skórki.

Podajemy z sosem pieczarkowym.

Uwaga!
Kaszę po wyciągnięcia z piekarnika można zmielić!
Kopytka będą delikatniejsze.

Smacznego!
Krok 3 - " Jaglane kopytka z chrupiącą skórką " foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak