Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

" Jabłkowe pierożki z cynamonem "

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 szklanki
żółtko jajek 1 szt
masło 0,4 kostki
proszek do pieczenia 1 lyżeczka
cukier puder 0,4 szklanki
jabłka 2 szt
cynamon Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: " Jabłkowe pierożki z cynamonem "

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy z proszkiem i cukrem pudrem.
Dodajemy zimne masło.
Siekamy.

Dodajemy żółtko i szybko wyrabiamy.

Zawijamy w folię spożywczą i na pół godziny odstawiamy do lodówki.
Krok 1 - " Jabłkowe pierożki z cynamonem " foto
2
Rozwałkowujemy na cienki placek.

Dużą szklanką lub obręczą wycinamy kółka.

Jabłka obieramy , wydrążamy.

Kroimy na ok.8-10 części
( tak by zmieściły nam się do ciastka).

Układamy po kawałku na cieście.

Posypujemy cynamonem.
Krok 2 - " Jabłkowe pierożki z cynamonem " foto
3
Zamykamy.

Sklejamy tylko z boku.

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wkładamy do nagrzanego na ok.180 C piekarnika na 15-20 minut.

Po wyciągnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!
Krok 3 - " Jabłkowe pierożki z cynamonem " foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mati13 01.11.2012 08:29
są bardzo ładne
sylwia / sytofala 31.10.2012 23:43
uwielbiam je
barbara11561 31.10.2012 23:33
pyszne ciacha
Ola1984 31.10.2012 22:12
Pycha ;)
Sylwia26 31.10.2012 22:06
ślinka leci :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak