Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

" Indyk w sosie z leśnych grzybów "

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z indyka 500 g
grzyby leśne 300 g
cebula 2 szt
sól 1 szczypta
pieprz mielony Prymat 1 szczypta
mąka 2 łyżki
śmietana kwaśna 5 łyżek
olej 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziaren
Papryka słodka mielona Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: " Indyk w sosie z leśnych grzybów "

Pierś oczyszczamy.

Kroimy w plastry.

Delikatnie rozbijamy
( przez folię ).

Doprawiamy solą , pieprzem i szczyptą papryki.

Oprószamy z obydwu stron mąką.

W gęsiarce rozgrzewamy olej.

Dodajemy pokrojoną w piórka cebulkę.

Chwilkę dusimy.

Wkładamy mięso i obsmażamy z dwóch stron.

Podlewamy niewielką ilością gorącej wody.

Dusimy ok. 10 minut.

W czasie gdy mięso się dusi czyścimy grzyby.

Kroimy na dowolne kawałki.

Wrzucamy do garnka z wrzącą wodą.

Gotujemy kilka minut.

Odcedzamy na sicie.

Dodajemy do gęsiarki z mięsem.

Doprawiamy liściem laurowym i zielem angielskim.

Dusimy jeszcze ok.10 minut pod przykryciem
( często mieszamy , by nie przywarły ).

Gdy mięso i grzyby będą już miękkie dodajemy 1 łyżkę mąki wymieszaną ze śmietaną.

Doprawiamy do smaku!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszkalider 01.02.2013 08:04
Pyszności
Iwona17 07.01.2013 11:15
pyszne
Malinka 03.01.2013 12:46
Oj, chętnie by się zjadło takie pyszności!
Sylwia56
Sylwia56 31.10.2012 22:29
super
Ola1984 31.10.2012 22:15
Super propozycja
Sylwia26 31.10.2012 22:06
ale smakołyki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak