" Indyk w sosie z leśnych grzybów "

" Indyk w sosie z leśnych grzybów "

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z indyka

    500 g
  • grzyby leśne

    300 g
  • cebula

    2 szt
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz mielony Prymat

    1 szczypta
  • mąka

    2 łyżki
  • śmietana kwaśna

    5 łyżek
  • olej

    2 łyżki
  • liść laurowy

    2 szt
  • ziele angielskie całe

    5 ziaren
  • papryka słodka mielona

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pierś oczyszczamy.

Kroimy w plastry.

Delikatnie rozbijamy
( przez folię ).

Doprawiamy solą , pieprzem i szczyptą papryki.

Oprószamy z obydwu stron mąką.

W gęsiarce rozgrzewamy olej.

Dodajemy pokrojoną w piórka cebulkę.

Chwilkę dusimy.

Wkładamy mięso i obsmażamy z dwóch stron.

Podlewamy niewielką ilością gorącej wody.

Dusimy ok. 10 minut.

W czasie gdy mięso się dusi czyścimy grzyby.

Kroimy na dowolne kawałki.

Wrzucamy do garnka z wrzącą wodą.

Gotujemy kilka minut.

Odcedzamy na sicie.

Dodajemy do gęsiarki z mięsem.

Doprawiamy liściem laurowym i zielem angielskim.

Dusimy jeszcze ok.10 minut pod przykryciem
( często mieszamy , by nie przywarły ).

Gdy mięso i grzyby będą już miękkie dodajemy 1 łyżkę mąki wymieszaną ze śmietaną.

Doprawiamy do smaku!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

agnieszkalider

01.02.2013 08:04
Pyszności

Iwona17

07.01.2013 11:15
pyszne

Malinka

03.01.2013 12:46
Oj, chętnie by się zjadło takie pyszności!

Sylwia56

31.10.2012 22:29
super

Ola1984

31.10.2012 22:15
Super propozycja

Sylwia26

31.10.2012 22:06
ale smakołyki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat