Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz wołowy z podgrzybkami i ziemniakami

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso wołowe 00 g karku
cebule 3 sztuki
olej do smażenia
masło 1 łyżka do smażenia
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 5 sztuk
marchewki 2 sztuki
ziemniaki 1 kg mącznych
podgrzybki 500 g ( świeże , mrożone lub suszone
sos pieczeniowy 300 g
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz wołowy z podgrzybkami i ziemniakami

Wołowinę pokroić w średniej wielkości kostkę , cebulę posiekać drobno.
Na patelni rozgrzać olej , wrzucić wołowinę, smażyć z jednej strony na rumiano ok. 5 min.
Przekręcić kawałki mięsa na drugą stronę, dodać cebulę oraz łyżkę masła.
Smażyć kolejne 5 min.
Mięso podlać wodą ok. 5 cm na jego wysokością ,dodać liście laurowe i ziele angielski, dusić 60 min.
Podgrzybki obgotować przez 2 min, odcedzić.
Obrane i umyte marchewki pokroić w plastry, ziemniaki w dużą kostkę.
Do wołowiny dodać ziemniaki, marchew oraz grzyby.
Dusić przez kolejne 30 min. do miękkości składników.
Wlać sos ciemny Łowicz, doprawić solą i pieprzem, zagotować.
Gulasz podawać gorący.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak