Gulasz wołowy z podgrzybkami i ziemniakami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wołowe

    00 g karku
  • cebule

    3 sztuki
  • olej do smażenia

  • masło

    1 łyżka do smażenia
  • liście laurowe Prymat

    2 sztuki
  • ziele angielskie całe

    5 sztuk
  • marchewki

    2 sztuki
  • ziemniaki

    1 kg mącznych
  • podgrzybki

    500 g ( świeże , mrożone lub suszone
  • sos pieczeniowy

    300 g
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wołowinę pokroić w średniej wielkości kostkę , cebulę posiekać drobno.
Na patelni rozgrzać olej , wrzucić wołowinę, smażyć z jednej strony na rumiano ok. 5 min.
Przekręcić kawałki mięsa na drugą stronę, dodać cebulę oraz łyżkę masła.
Smażyć kolejne 5 min.
Mięso podlać wodą ok. 5 cm na jego wysokością ,dodać liście laurowe i ziele angielski, dusić 60 min.
Podgrzybki obgotować przez 2 min, odcedzić.
Obrane i umyte marchewki pokroić w plastry, ziemniaki w dużą kostkę.
Do wołowiny dodać ziemniaki, marchew oraz grzyby.
Dusić przez kolejne 30 min. do miękkości składników.
Wlać sos ciemny Łowicz, doprawić solą i pieprzem, zagotować.
Gulasz podawać gorący.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat