Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

" Gruzińskie herbaciane "

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szkl
masło klarowane 3 łyżki
jajko 2 szt
cukier 1 szkl
konfitury 3 łyzki
cynamon Prymat 1 szczypta
wanilia 1 szczypta
orzechy 1 garsc
suszone owoce 1 garsc
Imbir mielony Prymat 1 szczypta
herbata 1 mocna
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: " Gruzińskie herbaciane "

Ubijamy jajka z cukrem na gładką masę.

Dodajemy masło, konfitury i herbatę.
Dobrze mieszamy.





Dodajemy mąkę i resztę składników
( ja dodałam orzechy i odrobinę żurawiny ).

Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Piekarnik nagrzewamy do 200-220°C.

Wkładamy ciasto do nasmarowanej formy


(ja robię z formach silikonowych, które nie potrzebują smarowania a ciasto łatwo wyjąć).



Pieczmy 25-30 minut
(aż do uzyskania rumianej barwy).

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 20.09.2012 12:08
piekne
Monika78 11.09.2012 13:19
apetycznie wyglada!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak