" Francuskie koszyczki z budyniem i jabłkami "

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • budyń waniliowy

    1 op
  • mleko

    300 ml
  • cukier puder

    2 łyżki
  • ciasto francuskie

    200 g
  • jabłko

    2 szt
  • żółtko jajek

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Budyń mieszamy z 2 łyżkami cukru pudru i 150 ml mleka.

Resztę mleka zagotowujemy

Wlewamy budyń i gotujemy ok. 2 minuty ciągle mieszając.

Studzimy.

Ciasto francuskie rozwałkowujemy , podsypując mąką.

Kroimy na 12 prostokątów.

Ciastem wyklejamy foremki muffinkowe
( u mnie jak zawsze silikonowe ) , lekko dociskamy , nakłuwamy.

Każdą porcję przykrywamy pergaminem i obciążamy suszonym grochem.

Wkładamy do nagrzanego do 190 C piekarnika na ok. 8-10 minut.

Jabłka myjemy.

Kroimy na cwiartki , a potem na plasterki.

Ciastka wyciągamy z piekarnika i usuwamy pergamin z grochem.

Napełniamy masą budyniową.

Na wierzch wkładamy plastry jabłek.

Ciasto smarujemy żółtkiem.

Ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut.

Pieczemy do uzyskania złotego koloru.

Wyciągamy i zajadamy!

Możemy dodatkowo pokropic miodem i oprószyc cukrem pudrem!

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mati3 05.12.2012 08:52
ekstra:)
fijolek91 05.12.2012 08:29
świetne:)
Wiesława1 05.12.2012 08:05
super
kokoszka 04.12.2012 22:41
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat