Przepis i sposób przygotowania na: " Francuskie koszyczki z budyniem i jabłkami "
Resztę mleka zagotowujemy
Wlewamy budyń i gotujemy ok. 2 minuty ciągle mieszając.
Studzimy.
Ciasto francuskie rozwałkowujemy , podsypując mąką.
Kroimy na 12 prostokątów.
Ciastem wyklejamy foremki muffinkowe
( u mnie jak zawsze silikonowe ) , lekko dociskamy , nakłuwamy.
Każdą porcję przykrywamy pergaminem i obciążamy suszonym grochem.
Wkładamy do nagrzanego do 190 C piekarnika na ok. 8-10 minut.
Jabłka myjemy.
Kroimy na cwiartki , a potem na plasterki.
Ciastka wyciągamy z piekarnika i usuwamy pergamin z grochem.
Napełniamy masą budyniową.
Na wierzch wkładamy plastry jabłek.
Ciasto smarujemy żółtkiem.
Ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut.
Pieczemy do uzyskania złotego koloru.
Wyciągamy i zajadamy!
Możemy dodatkowo pokropic miodem i oprószyc cukrem pudrem!
Smacznego!