Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

" Francuskie koszyczki z budyniem i jabłkami "

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

budyń waniliowy 1 op
mleko 300 ml
cukier puder 2 łyżki
ciasto francuskie 200 g
jabłko 2 szt
żółtko jajek 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: " Francuskie koszyczki z budyniem i jabłkami "

Budyń mieszamy z 2 łyżkami cukru pudru i 150 ml mleka.

Resztę mleka zagotowujemy

Wlewamy budyń i gotujemy ok. 2 minuty ciągle mieszając.

Studzimy.

Ciasto francuskie rozwałkowujemy , podsypując mąką.

Kroimy na 12 prostokątów.

Ciastem wyklejamy foremki muffinkowe
( u mnie jak zawsze silikonowe ) , lekko dociskamy , nakłuwamy.

Każdą porcję przykrywamy pergaminem i obciążamy suszonym grochem.

Wkładamy do nagrzanego do 190 C piekarnika na ok. 8-10 minut.

Jabłka myjemy.

Kroimy na cwiartki , a potem na plasterki.

Ciastka wyciągamy z piekarnika i usuwamy pergamin z grochem.

Napełniamy masą budyniową.

Na wierzch wkładamy plastry jabłek.

Ciasto smarujemy żółtkiem.

Ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut.

Pieczemy do uzyskania złotego koloru.

Wyciągamy i zajadamy!

Możemy dodatkowo pokropic miodem i oprószyc cukrem pudrem!

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mati3 05.12.2012 08:52
ekstra:)
fijolek91 05.12.2012 08:29
świetne:)
Wiesława1 05.12.2012 08:05
super
kokoszka
kokoszka 04.12.2012 22:41
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak