Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z rabarbaru i malin

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rabarbar 1 kg
jabłka 2 sztuki
maliny świeże 300 gram
cukier 600 gram
woda 50 ml

Porada

Umyte suche słoiki wstawiam do piekarnika i włączam temperaturę na 100*C. Gdy lampka zgaśnie, słoiki są gotowe do użycia.

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z rabarbaru i malin

Kroki postępowania

1
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na pół centymetrowe kawałki. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do rabarbaru jabłka i wodę i gotować na małym ogniu 15 minut
Krok 1 -  Dżem z rabarbaru i malin         foto
2
Maliny ( u mnie mrożone) rozgotować i przetrzeć przez sito.
Krok 2 -  Dżem z rabarbaru i malin         foto
3
Do rozgotowanego rabarbaru dodać przetarte maliny i cukier. Gotować 15 minut, od czasu do czasu mieszać. Odstawić do wystygnięcia.
Krok 3 -  Dżem z rabarbaru i malin         foto
4
Po kilku godzinach ponownie zagotować i mieszając gotować 15 minut.
Krok 4 -  Dżem z rabarbaru i malin         foto
5
Gorący dżem przełożyć do słoików, zamknąć i otulić kocem do wystygnięcia.
Krok 5 -  Dżem z rabarbaru i malin         foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 16.05.2015 17:21
Smaczne połączenie ;)
pestka 16.05.2015 11:55
lubię takie dżemy
Benita 16.05.2015 11:21
Uwielbiam domowej roboty przetwory. Dżem musi smakować wybornie.
Futka 16.05.2015 10:40
Niezwykle smaczny dżemik :) uwielbiam to połączenie :)
bertpvd 16.05.2015 10:22
muszę wypróbować ten przepis
jasiek 16.05.2015 09:27
pyszny dżemik
paulette17 16.05.2015 09:04
Przepyszny dżemik :) Zjadłabym kanapeczkę z takim :)
gusia1000 16.05.2015 00:37
Na pewno smaczny.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak