Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

" Delikatne pulpeciki w koperkowym sosie "

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso wieprzowe zmielone 500 g
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyzki
sól 1 łyzeczka
pieprz 1 łyzeczka
mąka 50 g
śmietana 3 łyzki
mąka do sosu 3 łyzki
mleko 3/4 szklanki
koperek 1 peczek

Przepis i sposób przygotowania na: " Delikatne pulpeciki w koperkowym sosie "

Kroki postępowania

1
Zmielone mięso wieprzowe dajemy do miski.

Wbijamy jajko.

Dodajemy tartą bułkę i doprawiam solą i pieprzem.

Dokładnie mieszamy.

Formuje pulpeciki w dłoniach.

Każdy pulpet obtaczamy w mące.
Krok 1 - " Delikatne pulpeciki w koperkowym sosie " foto
2
Do garnka nalewamy tyle wody, by przykryły mięso.

Solimy i gotujemy.

Do wrzątku wkładamy pulpeciki.

Gotujemy ok. 20 - 25 min na średnim ogniu.

Siekamy koperek.
3
W osobnym garnuszku rozrabiamy śmietanę z
mlekiem i mąką na gładko.

Powoli wlewamy do gotujących się pulpetów i mieszamy.

Kiedy sos zacznie gęstniec dodajemy posiekany koperek.

Gotujemy jeszcze 3 minutki mieszając.

Smacznego!
Krok 3 - " Delikatne pulpeciki w koperkowym sosie " foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 23.09.2013 17:47
uwielbiam z młodymi ziemniaczkami :)
bietka 22.10.2012 15:06
smaczne
babajaga1969 22.10.2012 15:00
naprawdę wyglądają delikatnie, wolę pulpeciki niż kotlety, bo nie ciągną tłuszczu.
marinia 22.10.2012 14:40
Świetne! Też coś takiego robię swoim dzieciom :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak