Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cuszima

4.0
(25)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt jasny

mąka pszenna 1/3 szklanki
cukier 1/3 szklanki
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
jajko 2 sztuki

Biszkopt ciemny

mąka pszenna 1/3 szklanki
cukier 1/3 szklanki
kakao 1 łyżka
jajko 2 sztuki

Masa budyniowa

mleko 3,2% 1 szklanka
budyń waniliowy 1 opakowanie
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
masło 150 gram

Masa truskawkowa

truskawki 0,5 kilograma
galaretka truskawkowa 2 sztuki

Masa śmietanowa

śmietana 30% 330 ml.
galaretka truskawkowa 1 opakowanie

Dodatkowo

biszkopty okrągłe 0,5 opakowania
czekolada gorzka 1 tabliczka
kolorowa posypka

Porada

Ciasto najlepiej kroić na drugi dzień.

Przepis i sposób przygotowania na: Cuszima

Kroki postępowania

1
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka, ucierając dalej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto przelewamy do formy (25x34cm.) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 min. w temperaturze 180 stopni.
Biszkopt ciemny pieczemy tak samo, tylko dodajemy kakao.
Krok 1 -  Cuszima foto
2
Z mleka odlewamy 1/3 szklanki, wsypujemy budyń,mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy wymieszane mleko z budyniem i gotujemy. Masło ucieramy, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Gotowy krem wykładamy na ciemny biszkopt.
Krok 2 -  Cuszima foto
3
Truskawki miksujemy blenderem. Przekładamy do rondelka i zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy suche galaretki, mieszamy. Masę odstawiamy do stężenia. Połowę tężejącej masy wylewamy na kremie, układamy biszkopty i wylewamy pozostałą część.Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Krok 3 -  Cuszima foto
4
Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody, odstawiamy do stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy, wykładamy na masę truskawkową. Układamy jasnym biszkopt.
Krok 4 -  Cuszima foto
5
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy wierzch ciasta, posypujemy posypką. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Krok 5 -  Cuszima foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 28.06.2015 21:21
ładnie wygląda
halina17 28.06.2015 20:39
Pysznie wygląda ciasto.
bogusia 82 28.06.2015 20:33
Dziękuję:)
Kuchenka 28.06.2015 19:55
super fantastyczne ciacho
ania2610 28.06.2015 16:24
ciacho prezentuje się wspaniale i okazale!
Skotka 28.06.2015 14:03
Fantastyczne ciasto:)
Malinka 28.06.2015 13:32
Ciacho z oryginalną nazwą i nieziemskim wyglądem :) SUPER!!!
inka2012 28.06.2015 11:42
super wygląda :)
Wiesława1 28.06.2015 11:35
Świetny deser
bietka 28.06.2015 11:32
pięknie się prezentuje :)
Zdzisław 28.06.2015 10:24
takie słodkości bardzo lubię zjeść
IZABELA29 28.06.2015 10:08
PYSZNE CIASTO
Futka 28.06.2015 09:59
Cudowne i niezwykle apetyczne ciasto :)
olkaaa 28.06.2015 09:56
świetny przepis
Kasnaj 28.06.2015 09:40
apetyczne ciasto
Agnieszka-87-25 28.06.2015 09:33
ach ale kuszące!!!!!!
Aleksandra/Olcia 28.06.2015 09:24
ale równiutkie !i smakowite,a i nazwa fajna.ciacho na 10!
Ewelina1991 28.06.2015 09:08
fantastycznie wygląda
Gracer 28.06.2015 09:02
Ciasto wygląda niesamowicie, przepis super
Stenka 28.06.2015 08:07
apetycznie wygląda
cukiereczek 28.06.2015 07:30
ależ to ciasto wygląda wspaniale
monika141 28.06.2015 07:28
Ciacho wygląda super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak