Ciasto z kawą cappuccino

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3 1/2 szkl
  • jajko

    5 szt
  • cappuccino orzechowe

    3 łyżki
  • cukier

    1 szkl kopiasta
  • olej

    3/4 szkl
  • woda

    1/2 szkl
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki z czubkiem
  • Krem:

  • jogurt

    400 gram
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżeczka z czubkiem
  • galaretka cytrynowa

    1 szt
  • Dodatki:

  • powidła

    albo dżem
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać olej i rozpuszczoną w malutkiej ilości wody kawę. Na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do przygotowanej dużej blaszki i piec ok 40 min. w 180 stopniach.
Ciasto wystudzić i przekroić na połowy. Żelatynę i galaretkę rozmieszać we wrzącej wodzie i odstawić do lekkiego stężenia. Połączyć z jogurtem.
Spodnią część ciasta posmarować powidłami i wyłożyć tężejącą masę jogurtową. Przykryć drugim blatem i lekko docisnąć. Odstawić do zastygnięcia.
Ciasto dowolnie udekorować.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agnieszka214 22.06.2017 20:10
Lubię dobre ciasta
RenataZ-et 22.06.2017 20:04
pyszne ciasto :)
Stenka 22.06.2017 19:45
smaczne ciasto
Urszula Świeca 22.06.2017 19:17
Pyszne ciacho.))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat