" Ciasto pomarańczowe z papają "

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2,5 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • śmietana 18 % kwaśna

    250 ml
  • jajko

    3 szt
  • proszek do pieczenia

    1 łyżka
  • cukier waniliowy

    1 op
  • sól

    1 szczypta
  • skórka otarta z pomarańczy

    1 łyżka
  • olejek pomarańczowy

    5 kropel
  • papaja

    200 g
  • cukier puder

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ubijamy pianę mikserem.

Do ubitej dodajemy szczyptę soli , stopniowo cukier i żółtka
( cały czas ucierając ).

Następnie dodajemy śmietanę po jednej łyżce
( nie należy długo miksowac ze śmietaną ).

Do tak przygotowanej masy dodajemy po jednej łyżce przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę delikatnie miksując.

Wrzucamy skórkę otartą z pomarańczy i kilka kropel olejku.

Dokładnie mieszamy.

Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem formy, a następnie układamy owoce papai obtoczone delikatnie w bułce tartej.

Pieczemy w temperaturze 180C przez ok. 45 min.

Posypujemy obficie cukrem pudrem!

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
goofy9 31.01.2013 23:11
pyszności
Rafał10 25.01.2013 19:09
łatwe i pyszne :)
miroslawa 23.01.2013 04:29
pięknie wygląda, napewno pyszne
babajaga1969 22.01.2013 22:26
dobre ciasto
Agnieszka_B 22.01.2013 22:06
Pyszne i łatwe ciacho - a takie baaardzo lubię :)
aisoglam 22.01.2013 21:56
Pycha!
as28 22.01.2013 21:13
mniam
as28 22.01.2013 21:13
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat