Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i migdałową kruszonką

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka tortowa 750 gram
mleko ciepłe 1/2 szklanka
śmietana kremówka 1 szklanka
żółtko jajek 3 sztuka
masło 70 gram
cukier puder 1 szklanka
drożdże 20 gram

KRUSZONKA

mąka krupczatka 35 gram
migdały 35 gram
cukier puder 50 gram
masło 50 gram

PONADTO

rabarbar 500 gram
cukier 3 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z rabarbarem i migdałową kruszonką

Świeże drożdże mieszam z łyżeczką cukru, a gdy drożdże się rozpuszczą, dodaję 4 łyżki letniego mleka i 2 łyżki mąki. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy rozczyn z drożdży jest gotowy wlewam do niego letnie mleko, śmietanę i cukier, mieszam. Łączę z mąką, roztrzepanymi żółtkami i roztopionym i przestudzonym masłem. Wyrabiam długo i dokładnie, aż ciasto będzie elastyczne i lśniące.

Ciasto przekładam do miski, nakrywam ją ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotowuję dwie tortownice, smaruję je masłem i obsypuję mąką.
Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiam ręcznie. Rozwałkowuję i przekładam do wcześniej przygotowanych foremek, nakrywam je lnianymi ściereczkami i odstawiam do kolejnego wyrośnięcia.

Umyty rabarbar obieram z włókien, kroję na mniejsze kawałki, mieszam z cukrem i rozkładam na wyrośniętym cieście.
Składniki kruszonki mieszam i rozgniatam, tak by powstały grudki. Gotową kruszonką posypuję rabarbar.
Ciasta wstawiam do nagrzanego piekarnika do 160°C i piekę około 30-35 minut do tzw. suchego patyczka.
Upieczone studzę na kratce kuchennej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawlito 04.06.2014 08:59
zjadł bym sobie
anemon 29.05.2014 21:33
Proszę się częstować, zapraszam.
Agata3 29.05.2014 21:18
poprosze kawałek :)
kriko 29.05.2014 14:24
pyszne ciacho
Alex_M 29.05.2014 14:17
wspaniałe ciacho :)
Zdzisław 29.05.2014 13:29
takie ciasto to lubię
Malinka 29.05.2014 10:52
Ja chętnie bym się skusiła na kawałeczek takiego pysznego ciacha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak