Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z rabarbarem i migdałową kruszonką
Gdy rozczyn z drożdży jest gotowy wlewam do niego letnie mleko, śmietanę i cukier, mieszam. Łączę z mąką, roztrzepanymi żółtkami i roztopionym i przestudzonym masłem. Wyrabiam długo i dokładnie, aż ciasto będzie elastyczne i lśniące.
Ciasto przekładam do miski, nakrywam ją ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowuję dwie tortownice, smaruję je masłem i obsypuję mąką.
Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiam ręcznie. Rozwałkowuję i przekładam do wcześniej przygotowanych foremek, nakrywam je lnianymi ściereczkami i odstawiam do kolejnego wyrośnięcia.
Umyty rabarbar obieram z włókien, kroję na mniejsze kawałki, mieszam z cukrem i rozkładam na wyrośniętym cieście.
Składniki kruszonki mieszam i rozgniatam, tak by powstały grudki. Gotową kruszonką posypuję rabarbar.
Ciasta wstawiam do nagrzanego piekarnika do 160°C i piekę około 30-35 minut do tzw. suchego patyczka.
Upieczone studzę na kratce kuchennej.