Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka chałwowe z tahini

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szkl
tahini pasta sezamowa 1/2 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder 1/2 szkl
masło 100 g
woda 2 łyżki
skórka pomarańczowa
sezam

Porada

http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/11/ciasteczka-chawowe-z-tahini.html

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka chałwowe z tahini

1. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiewamy. Do dużej miski dajemy masło, pastę sezamową, startą skórkę z pomarańczy, mąkę i wodę. Całość wyrabiamy do momentu, aż powstanie jednolita kula. Można to robić ręcznie lub mikserem.

2. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie lekko spłaszczamy i układamy w blaszce na papierze do pieczenia. Każde ciasteczko posypujemy sezamem.

3. Ciastka pieczemy w 180*C przy funkcji termoobiegu przez ok 15 minut. Ciastka po upieczeniu są miękkie, po ok 10 minutach można je już zajadać.

SMACZNEGO :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 09.12.2015 00:01
Dobre ciastka.
Wiktoria29 08.12.2015 14:18
bardzo lubię ciastka z tahini
iziona 08.12.2015 13:43
Zapisuję przepis bo mam cały słoiczek pasty :)
Mancia w kuchni 08.12.2015 10:26
tak, ale smak byłby zupełnie inny :)
slodkieniebo 08.12.2015 09:47
Tahini nie mam w domu, mam za to masło orzechowe więc pewnie też sprawdziłoby się dobrze w przypadku tych ciasteczek :)
Ewelina1991 08.12.2015 09:27
fajne ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak