Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrust, czyli karnawałowe faworki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 4 sztuki
mąka 2 szklanki
rum 3 łyżki
sól szczypta
cukier 3 łyżki
śmietana 18-procentowa 3 łyżki
cukier puder do posypania
olej rzepakowy 1 litrd

Porada

Delikatność i kruchość naszych faworków zależy od dobrze ubitego ciasta. Dlatego ciasto należy szybko i energicznie uderzać wałkiem przez ok 30 min.

Przepis i sposób przygotowania na: Chrust, czyli karnawałowe faworki

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy cukier, sól i mieszamy. Następnie dodajemy żółtka, śmietanę i rum. Ciasto zagniatamy na jednolitą gładką masę.
Krok 1 -  Chrust, czyli karnawałowe faworki foto
2
Gotowe ciasto ułożyć na środku stolnicy i uderzać w nie wałkiem, dość szybko i mocno tak by się spłaszczyło. Następnie ponownie zwinąć ciasto i czynność bicia ciasta powtarzać ok 30 min. Dzięki temu ciasto będzie zapowietrzone i będzie miało miliony pęcherzyków powietrza podczas smażenia. Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować bardzo cienko cienko.
Krok 2 -  Chrust, czyli karnawałowe faworki foto
3
Za pomocą noża bądź radełka do ciasta wycinamy paski wzdłuż o średnicy ok 2,5- 3 cm. A następnie kroić na paski o długości ok 5-7 cm. Na każdym kawałku robimy nacięcie przez które przewijamy ciasto.
Krok 3 -  Chrust, czyli karnawałowe faworki foto
4
Olej rozgrzewamy, a następnie wkładamy nasz chrust, jak się zarumienią przewracamy na drugą stronę. Gotowe faworki odkładamy na papierowy ręcznik, by obciekły z nadmiaru tłuszczu, a następnie posypujemy obficie cukrem pudrem. Smacznego !!
Krok 4 -  Chrust, czyli karnawałowe faworki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 05.08.2016 01:03
Uwielbiam :)
adelajda 15.07.2016 18:50
jak dawno nie jadłam
Ela15 22.06.2016 11:56
bardzo lubie faworki
MAR3STA 02.04.2016 21:41
Uwielbiam faworki
Ola1young 30.01.2016 17:59
bardzo lubie taki chrust :)
olkaaa 30.01.2016 16:47
bardzo lubię
pestka 30.01.2016 16:02
bardzo lubię takie słodkości
misia53 30.01.2016 16:01
bardzo ładnie ci wyszly
irenka 30.01.2016 15:52
pyszne słodkości,uwielbiam
noninka77 30.01.2016 15:50
Z chęcią bym zjadła bo dawno już nie robiłam :(
marenka 30.01.2016 15:32
lubię takie
Benita 30.01.2016 15:13
Bardzo dawno nie robiłam
Bernadeta1 30.01.2016 14:40
bardzo lubię i w tym roku już robiłam, Twoje są na pewno smaczne
Marta1986 30.01.2016 14:39
pyszne faworki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak