Chrust, czyli karnawałowe faworki

Chrust, czyli karnawałowe faworki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żółtka

    4 sztuki
  • mąka

    2 szklanki
  • rum

    3 łyżki
  • sól

    szczypta
  • cukier

    3 łyżki
  • śmietana 18-procentowa

    3 łyżki
  • cukier puder

    do posypania
  • olej rzepakowy

    1 litrd
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 -  Chrust, czyli karnawałowe faworki foto
Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy cukier, sól i mieszamy. Następnie dodajemy żółtka, śmietanę i rum. Ciasto zagniatamy na jednolitą gładką masę.
Krok 2 -  Chrust, czyli karnawałowe faworki foto
Gotowe ciasto ułożyć na środku stolnicy i uderzać w nie wałkiem, dość szybko i mocno tak by się spłaszczyło. Następnie ponownie zwinąć ciasto i czynność bicia ciasta powtarzać ok 30 min. Dzięki temu ciasto będzie zapowietrzone i będzie miało miliony pęcherzyków powietrza podczas smażenia. Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować bardzo cienko cienko.
Krok 3 -  Chrust, czyli karnawałowe faworki foto
Za pomocą noża bądź radełka do ciasta wycinamy paski wzdłuż o średnicy ok 2,5- 3 cm. A następnie kroić na paski o długości ok 5-7 cm. Na każdym kawałku robimy nacięcie przez które przewijamy ciasto.
Krok 4 -  Chrust, czyli karnawałowe faworki foto
Olej rozgrzewamy, a następnie wkładamy nasz chrust, jak się zarumienią przewracamy na drugą stronę. Gotowe faworki odkładamy na papierowy ręcznik, by obciekły z nadmiaru tłuszczu, a następnie posypujemy obficie cukrem pudrem. Smacznego !!
Iwusia
Delikatność i kruchość naszych faworków zależy od dobrze ubitego ciasta. Dlatego ciasto należy szybko i energicznie uderzać wałkiem przez ok 30 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Diana Rusiłowicz

05.08.2016 01:03
Uwielbiam :)

adelajda

15.07.2016 18:50
jak dawno nie jadłam

Ela15

22.06.2016 11:56
bardzo lubie faworki

MAR3STA

02.04.2016 21:41
Uwielbiam faworki

Ola1young

30.01.2016 17:59
bardzo lubie taki chrust :)

olkaaa

30.01.2016 16:47
bardzo lubię

pestka

30.01.2016 16:02
bardzo lubię takie słodkości

misia53

30.01.2016 16:01
bardzo ładnie ci wyszly

irenka

30.01.2016 15:52
pyszne słodkości,uwielbiam

noninka77

30.01.2016 15:50
Z chęcią bym zjadła bo dawno już nie robiłam :(

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat