Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chatka Baby Jagi

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

herbatniki 42 sztuki
brzoskwinie w puszce 1 puszka
Żelatyna wieprzowa Prymat 5 łyżeczek
ser biały 600 g
masło 15 dag
cukier puder 20 dag
cukier wanilinowy 1 opakowanie
czekolada mleczna 1/2 tabliczki
mleko 5-6 łyżek
owoce

Porada

różnego rodzaju owoce: maliny, jagody, porzeczki, truskawki

Przepis i sposób przygotowania na: Chatka Baby Jagi

Kroki postępowania

1
Z puszki odsączyć syrop i odłożyć połowę jednej brzoskwini. Brzoskwinie, które pozostały w puszce, przełożyć do garnka, dodać sok z 1/4 puszki i zmiksować. Dodać żelatynę i przełożyć na palnik i doprowadzić do zagotowania. Odłożyć do zimna.
Krok 1 -  Chatka Baby Jagi  foto
2
Wyjąć folię aluminiową i rozłożyć na blacie. Na folii wyłożyć herbatniki, tworząc prostokąt o wymiarach 7x3. Każdy herbatnik można nasączyć w wodzie z sokiem lub innej mieszaninie.
Krok 2 -  Chatka Baby Jagi  foto
3
Na herbatniki wyłożyć mus brzoskwiniowy (zimy) i przykryć znów warstwą herbatników.
Krok 3 -  Chatka Baby Jagi  foto
4
W większej misce zblenderować ser biały, masło, cukier i cukier wanilinowy. Taką masę wyłożyć na herbatniki, zostawiając odrobinę do dekoracji.
Krok 4 -  Chatka Baby Jagi  foto
5
Na masę wyłożyć maliny (na środku ciasta). Następnie przeciwległe boki prostokąta łączymy ze sobą, tworząc "chatkę". Wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Krok 5 -  Chatka Baby Jagi  foto
6
Czekoladę roztopić z mlekiem. Polać po chatce. Pozostałością masy udekorować wierzch chatki i przyozdobić owocami.

Odkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Krok 6 -  Chatka Baby Jagi  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak