Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

" Cebulowo - jabłkowa pieczeń z ciasta francuskiego "

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 350 g
jabłka 0,5 kg
cebula 0,5 kg
masło 2 łyżki
suszona szałwia 1 op
Pieprz czarny mielony Prymat 1 op
Sól ziołowa jodowana Prymat 1 op

Przepis i sposób przygotowania na: " Cebulowo - jabłkowa pieczeń z ciasta francuskiego "

Kroki postępowania

1
Piekarnik nagrzewamy do temp. 190C.

Formę do keksu
( ja użyłam silikonowej )
wykładamy ciastem w taki sposób, aby ciasto lekko zwisało z formy.
Wstawiamy do lodówki wraz z pozostałym ciastem.
Krok 1 - " Cebulowo - jabłkowa pieczeń z ciasta francuskiego " foto
2
Cebule obieramy i kroimy w cienkie plasterki.

Z jabłek usuwamy gniazdo nasienne .
Obieramy ze skórki.
Kroimy w plastry.

Jabłka i cebulę układamy naprzemiennie warstwami w przygotowanej formie, przesypując każdą warstwę solą, pieprzem i szałwią.
Krok 2 - " Cebulowo - jabłkowa pieczeń z ciasta francuskiego " foto
3
Zawijamy brzegi ciasta do środka i sklejamy.

Posypujemy pokrojonym masłem.

Przykrywamy pozostałym ciastem.

Po środku robimy niewielki otwór.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 1 godzinę.

Lekko studzimy i zajadamy ze smakiem!

Smacznego!
Krok 3 - " Cebulowo - jabłkowa pieczeń z ciasta francuskiego " foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 23.09.2013 19:04
wow - fajny przepis
KasiaK90 19.10.2012 17:14
super pomysł
elficzna 29.09.2012 18:39
coś pysznego :)
Katarzyna40 29.09.2012 16:22
świetne ;0
Miki 29.09.2012 15:35
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak