Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Canelloni z farszem gołąbkowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

cannelloni 250 g

Farsz

łopatka wieprzowa 500 g zmielonej
ryż 100 g
kapusta biała 1/3 główki
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
jajko 1 sztuka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżka
sól i pieprz
masło klarowane

Dodatowo

sos paprykowy 250 ml
sos pomidorowy 500 ml z bazylią
żółty ser starty 100 g

Porada

Cannelloni najlepiej smakuje na ciepło posypane ulubionymi ziołami np. świeżym szczypiorkiem i bazylią. W wersji z sosem czosnkowym czy ketchupem na pewno zyska swych wielbicieli.

Przepis i sposób przygotowania na: Canelloni z farszem gołąbkowym

Kroki postępowania

1
Cebulę pokroić w kostkę, kapustę poszatkować.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, zeszklić cebulę dodać kapustę, przesmażyć chwilę.
Podlać ok.1/2 szklanki wody, dusić do miękkości.
Krok 1 -  Canelloni z farszem gołąbkowym foto
2

Ryż ugotować na pół miękko w osolonym wrzątku.
Do miski przełożyć mięso, dodać ryż, kapustę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wbić jajko.
Doprawić do smaku suszoną bazylią, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Krok 2 -  Canelloni z farszem gołąbkowym foto
3
Farszem ponapełniać makaron.
Krok 3 -  Canelloni z farszem gołąbkowym foto
4
Cannelloni ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Krok 4 -  Canelloni z farszem gołąbkowym foto
5
Zalać sosem paprykowym a następnie pomidorowym.
Piec 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Krok 5 -  Canelloni z farszem gołąbkowym foto
6
Posypać po całości serem żółtym, piec kolejne 15-20 min.
Krok 6 -  Canelloni z farszem gołąbkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak