" Bycze skrzydełka"

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • skrzydełka kurczaka

    10 szt
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • olej do smażenia

    300 ml
  • masło

    1/4 kostki
  • Czosnek suszony Prymat

    1 szczypta
  • mąka

    1/2 szklanki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 szczypta
  • sos chili

    1 łyzeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W jednej misce mieszamy razem mąkę , paprykę słodką , ostrą oraz sól .
Umieścić kurczaka w dużym , żaroodpornym naczyniu i obsypać miksturą z mąki dopóki nie są równomiernie pokryte . Przykryć naczynie i wstawić do lodówki na 60-90 minut.
Rozgrzać olej w głębokiej patelni lub garnku ( ok 190 C ). Olej powinien całkowicie przykrywać skrzydełka .
Następnie połączyć w małym rondelku masło , ostry sos , pieprz i czosnek granulowany na małym ogniu. Mieszać i grzać do momentu gdy masło się nie roztopi a całość nie jest dobrze wymieszana . Zdjąć z ognia i odstawić do podania.
Skrzydełka smażyć ok 10 - 15 min aż do uzyskania koloru lekko brązowego . Zdjąć z ognia , skrzydełka przełożyć do dużej miski , polać wcześniej przygotowanym sosem i dobrze wymieszać.
Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat