Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

" Bycze skrzydełka"

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

skrzydełka kurczaka 10 szt
Papryka słodka mielona Prymat 1 szczypta
sól 1 szczypta
olej do smażenia 300 ml
masło 1/4 kostki
Czosnek suszony Prymat 1 szczypta
mąka 1/2 szklanki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta
sos chili 1 łyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: " Bycze skrzydełka"

W jednej misce mieszamy razem mąkę , paprykę słodką , ostrą oraz sól .
Umieścić kurczaka w dużym , żaroodpornym naczyniu i obsypać miksturą z mąki dopóki nie są równomiernie pokryte . Przykryć naczynie i wstawić do lodówki na 60-90 minut.
Rozgrzać olej w głębokiej patelni lub garnku ( ok 190 C ). Olej powinien całkowicie przykrywać skrzydełka .
Następnie połączyć w małym rondelku masło , ostry sos , pieprz i czosnek granulowany na małym ogniu. Mieszać i grzać do momentu gdy masło się nie roztopi a całość nie jest dobrze wymieszana . Zdjąć z ognia i odstawić do podania.
Skrzydełka smażyć ok 10 - 15 min aż do uzyskania koloru lekko brązowego . Zdjąć z ognia , skrzydełka przełożyć do dużej miski , polać wcześniej przygotowanym sosem i dobrze wymieszać.
Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak