Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

" Bułeczki pełnoziarniste z patelni "

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka z pełnego ziarna 150 g
mąka pszenna 100 g
drożdże 80 g
sól 1 łyżeczka
woda letnia 150 g
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: " Bułeczki pełnoziarniste z patelni "

Do dużego garnka wsypujemy obydwie mąki przesiane z solą i papryką.

Dodajemy pokruszone drożdże i wodę.

Dokładnie razem mieszamy i wyrabiamy na gładkie ciasto.

Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 - 45 minut.

Po tym czasie delikatnie osypujemy mąką i kilkakrotnie rzucamy ciastem o stolnicę, by odgazowac.

Dzielimy na średniej wielkości bułeczki i obtaczamy w kaszy.

Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy na ok. 30 minut.

Bułeczki smażymy na BARDZO WOLNYM OGNIU po ok. 8-10 minut z każdej strony na całkowicie suchej lub tak jak ja ledwie maźniętej masłem patelni!


Możemy posypac sezamem!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marlenka.S 28.02.2013 19:51
ciekawy bardzo przepis do wypróbowania
Małgorzata106 28.02.2013 19:06
wygladaja bardzo apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak