Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki drożdżowe z mięsem z indyka i żółtą papryką

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3,5 szkl
drożdże świeże 20 dag
mleko ciepłe 1 szkl
cukier 1 szczypta
sól 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżki + 1
śmietana 30% 1 łyżka

Farsz

mięso mielone indycze 1/2 kg
papryka żółta 1 szt
cebula 2 szt
pomidor 1 szt
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
tymianek 1 łyżeczka
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku

Dodatkowo

ser żółty
koncentrat pomidorowy

Porada

Domowe pieczywo wypełnione dodatkami to świetny pomysł na sycące drugie śniadanie. Polecam także do pracy, szkoły, na uczelnię...

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe z mięsem z indyka i żółtą papryką

Kroki postępowania

1
Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie, do którego wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i kilka łyżek letniego mleka. Łyżką zagarniamy z odrobiną mąki i mieszamy, aby rozpuścić drożdże. Odstawiamy na 5-7 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Natłuszczamy łyżką oliwy z oliwek i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę (pod przykryciem).
Krok 1 -  Bułeczki drożdżowe z mięsem z indyka i żółtą papryką  foto
2
Farsz: W czasie, gdy ciasto wyrasta na niewielkiej ilości oleju przesmażamy mięso mielone z indyka, następnie dodajemy posiekane cebule i dusimy razem około 3 minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę i pokrojonego w kostkę pomidora (bez skórki). Całość po 5 minutach doprawiamy i dodajemy koncentrat pomidorowy. Studzimy.
Krok 2 -  Bułeczki drożdżowe z mięsem z indyka i żółtą papryką  foto
3
Wykonanie: Wyrośnięte ciasto krótko zarabiamy i wałkujemy na grubość około 3-4 mm (można podzielić je wcześniej na 2 części). Z każdej części wykrawamy koła (ja użyłam wiaderka po mielonym serze, ale wielkość jest dowolna). Każdy krążek smarujemy odrobiną koncentratu pomidorowego, nakładamy troszkę sera startego na drobnych oczkach, następnie farsz i ponownie ser żółty. Zlepiamy bułeczki i układamy łączeniem do spodu na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Resztki ciasta ponownie zagniatamy, wałkujemy i powtarzamy czynności do jego wyczerpania.
Przed pieczeniem smarujemy każdą bułeczkę jajkiem rozmąconym z mlekiem. Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Krok 3 -  Bułeczki drożdżowe z mięsem z indyka i żółtą papryką  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 10.01.2016 12:26
Smaczne bułeczki z farszem:)
agnieszka214 08.01.2016 12:59
Pyszne bułeczki
Małgorzata Pin 08.01.2016 12:32
Smakowite bułeczki.
Futka 08.01.2016 12:12
Pyszne i bardzo pożywne bułeczki :)
norweska20 08.01.2016 11:03
smakowicie się prezentują
wwwiolka 08.01.2016 09:40
Bardzo fajny przepis.
bertpvd 08.01.2016 08:15
nie ma to jak domowe !
Damiano
Damiano 08.01.2016 08:05
smaczne są takie bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak