Bitki wieprzowe w sosie musztardowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Bitki

  • szynka wieprzowa

    0,5 kg
  • cebule

    3 sztuki
  • Papryka słodka mielona Prymat

  • sól i pieprz

  • mąka pszenna

  • olej do smażenia

Sos musztardowy

  • rosół

    1 l
  • Natka pietruszki suszona Prymat

    3 łyżki
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • musztarda angielska

    200 g
  • Musztarda francuska Prymat

    4 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 -  Bitki wieprzowe w sosie musztardowym foto
Bitki:Szynkę umyć , osuszyć , pokroić w cienkie plastry , każdy rozpić cienko.
Mięso oprószyć solą , pieprzem oraz słodką papryką.
Obtoczyć w mące pszennej , smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron.
Krok 2 -  Bitki wieprzowe w sosie musztardowym foto
Cebulę pokroić w piórka , zeszklić na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa.
Krok 3 -  Bitki wieprzowe w sosie musztardowym foto
Bitki oraz cebulę umieścić w garnku.
Krok 4 -  Bitki wieprzowe w sosie musztardowym foto


Sos musztardowy:Na patelni rozgrzać masło , przesmażyć musztardy z sokiem z cytryny.
Krok 5 -  Bitki wieprzowe w sosie musztardowym foto


Rosół zagotować , rozprowadzić przesmażone musztardy ,dodać natkę pietruszki oraz curry. Doprowadzić do zagotowania. Doprawić solą i pieprzem cytrynowym wg. smaku.
Krok 6 -  Bitki wieprzowe w sosie musztardowym foto
Gorącym sosem zalać bitki. Dusić 1 h na minimalnym gazie. Gdyby sos wyszedł za rzadki 1 łyżkę mąki pszennej rozprowadzić w zimnej wodzie a następnie w sosie energicznie mieszając.
SzczyptaChili
Najlepiej smakują z kaszą lub z makaronem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dodi 11.01.2016 10:00
muszę zrobić
MałaMi89 09.01.2016 20:20
Mój też :) takie by mu posmakowały na 200% :)
SzczyptaChili 09.01.2016 19:47
Dziękuję :) Największym zwolennikiem treściwych mięs w sosach jest mój mąż :)
kloruś 09.01.2016 19:29
wygląda bardzo apetycznie! Pycha!
cukiereczek 09.01.2016 16:02
no i zapowiada się smaczny obiad
w mojej kuchni 09.01.2016 15:13
pyszne mięsko na obiad
Maridka19 09.01.2016 14:39
Super pomysł ;)
mirosława4 09.01.2016 13:22
mięsko pycha !
Konczi 09.01.2016 13:13
przepyszna propozycja na obiad
Wafelek2601 09.01.2016 13:01
Takie bitki mogę jeść codziennie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat