Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt kakaowy-baza do ciast i tortów

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 6 szt
mąka pszenna 3/4 szkl
kakao 2,5-3 łyżki
cukier drobny 1/2 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Porada

Najważniejszym etapem jest prawidłowe ubicie białek i rozpuszczenie w nich cukru - sprawdzamy organoleptycznie, czyli czy nie jest wyczuwalny między palcami.

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt kakaowy-baza do ciast i tortów

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier i nadal ubijamy aż masa będzie lśniąca, a cukier całkowicie się rozpuści (można to sprawdzić rozcierając odrobinę piany w palcach-nie powinniśmy czuć cukru). To najważniejszy element udanego biszkoptu.
Gdy uzyskamy gęstą masę, po której można pisać mieszadłami miksera, dodajemy kolejno po jednym żółtka - po każdym dokładnie miksując na najmniejszych obrotach. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao (również przesiewamy) i mieszamy łyżką, bądź króciutko mikserem na najmniejszych obrotach (ja mieszam mikserem na małych obrotach, ale ostrożnie, aby nie popsuć struktury masy i bardzo krótko!). Miskę z masą na biszkopt upuszczamy z wysokości około 15 cm (aby pozbyć się największych pęcherzyków powietrza). Masę wylewamy do tortownicy (24-26cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia (boki zostawiamy i niczym nie smarujemy). Pieczemy około 35-40 minut w 170 stopniach (ja przykrywam tortownicę folią aluminiową, zdejmuję ją na 5 minut przed końcem pieczenia - a to dlatego, żeby upiekł się w środku (bez zakalca;)) i nie spalił na wierzchu, jeśli ma być wysoki). Pozostawiamy w tortownicy do całkowitego ostudzenia, następnie odkrawamy delikatnie od brzegów i wyjmujemy z formy. Gotowe :).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 10.01.2016 20:22
Pięknie wyrośnięty no i kakaowy , najlepszy :)
sliwka 10.01.2016 17:03
Super prosty przepis;))
Aleksandra/Olcia 10.01.2016 16:52
ale pięknie wyrósł
Franciszek 10.01.2016 16:37
dobry przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak